MITROPOLIT JOANIKIJE NA MOKRINAMA: Kao što se osveštava čovek, osveštava se i obnovljeni hram (FOTO)

V. V.

17. 12. 2022. u 21:13

MITROPOLIT Crnogorsko – primorski Joanikije služio je danas svetu liturgiju u obnovljenoj crkvi Svete Varvare na Mokrinama, iznad Herceg Novog i tako je obeležena hramovska slava.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ НА МОКРИНАМА: Као што се освештава човек, освештава се и обновљени храм (ФОТО)

Foto: RTHN

Osveštan je freskopis, koji je, kao i crvka, obnovljen uz podršku Opštine Herceg Novi i pojedinih privrednika. Obnova je započeta u januaru 2020, a freskopis je Ivak Zečević završio u maju ove godine. Urađena je rekonstrukcija ikonostasa i obnovljena pevnica.

Mitropolit Joanikije podsetio je koliko je bilo teško u 17. veku jednostavnim alatom sagraditi j hram koji krase prelepi vajarski radovi i freskopisi.

– Velika je danas radost na Mokrinama. Ovu crkvu vaši su preci podigli i ukrasili spolja, iznutra i oko nje, tako da joj se i danas divimo. Divimo se njihovoj ljubavi, slozi i umeću, jer ova crkva se nije mogla podići bez velike ljubavi i sloge. Nije ovde bilo prebogatih ljudi, koji su je mogli sami podići, već se celi ovaj kraj objedinio oko podizanja ove znamenite svetinje – poručio je mitropolit.

Spomenuo je graditelja crkve na Mokrinama Stanka Lepetića i pohvalio trud i zalaganje onih koji su hram obnovili.

– Danas smo ovde obavili osveštenje ovog svetog hrama, a to se zove i obnovljenje. Večna božija novina, kada se hram osveštava, silazi na njega i stalno ga obnavlja, blagodeti duha svetoga. Kao što se osveštava čovjek, tako se osveštava i hram, kazao je mitropolit i nastavio besedom o životu Svete Varvare.

– Njoj je Gospod dao blagodat da silazi u ovaj svet i prenosi božiji blagoslov, štiti i okrepljuje sve koji joj se mole. Mnogi krajevi smatraju je svojom zaštitnicom, pojedini domovi u srpskom narodu slave je kao krsnu slavu. Mole joj se svi koji rade u rudnicima, na najtežim poslovima, kao izbaviteljki i pomoćnici u opasnosti – kazao je mitropolit.

Besedio je iguman manastira Savina, Makarije, a tokom proslave upriličena je litija, tradicionalno je prerezan slavski kolač i organizovana trpeza ljubavi. Polazini škole ćirilične kaligrafije darovali su mitropolitu Joanikiju tropar njegove krsne slave na svitku, a freskopisac Ivan Zečević fresku Isusa Hrista. Crkvene zahvalnice, gramati, za obnovu hrama uručeni su hercegnovskom predsedniku Stevanu Katiću, privredniku Nikši Gojkoviću i Ivanu Zečeviću. Hramosvskoj slavi prisustvovao je i konzul Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović.

Nastupili su hercegnovski crkveni horovi „Sveti Sava“ i „Prepodobna Kasija Konstantinopoljska“, a promovisana je i knjiga Gorana Komara „Nadgrobni spomenici sela Mokrine kod Herceg Novog“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)