SUZE I JECAJI ZA ŽRTVAMA LOGORA LORA: U Nikšiću premijerno prikazan film o stradanju crnogorskih vojnika

V.K.

16. 12. 2022. u 18:58

SUZE i jecaji remetili su promociju dokumentarnog filma „Zlo proljeće 92“ u prepunoj Sali „Nikšićkog pozorišta“ posvećenoj stradalnicima dvadeset pripadnika nikšićko-šavničke i barske grupe u zloglasnom Sabirnom centru „Lora“ kod Splita, a kasnije i u Tomislavgradu (Duvnu), kao delova rezervnog sastava Jugoslovenske narodne armije.

СУЗЕ И ЈЕЦАЈИ ЗА ЖРТВАМА ЛОГОРА ЛОРА: У Никшићу премијерно приказан филм о страдању црногорских војника

Foto V. K.

Film je, kako je rekao generalni direktor RTV Nikšić Nikola Marković, plod devetomesečnog iscrpljujućeg rada celog tima te medijske kuće. Rađen je na osnovu serijala od pet epizoda kroz svedočanstva članova porodica  i preživelih logoraša.

- Ova bolna istina i slojevita priča govori o žrtvama ali i o jednom teškom i smutnom vremenu. A svaka priča o žrtvama ispričana profesionalno i pošteno, u suštini je antiratna priča - kazao je Marković. – Da je slučaj stradalnika iz Lore ispričan ranije, a ne tek danas posle trideset godina, možda se neke slične  priče i sudbine ne bi dogodile. Zato je važno da nešto što naše društvo muči decenijama ne potiskujemo i ne prećutkujemo već da to iznesemo u javnost. Dugujemo veliku zahvalnost porodicama stradalih, kao i preživelim logorašima koji su smogli snage da uprkos bolu i patnji, svoje ispovesti kažu pred kamerama RTV Nikšić. Posebno ističem ulogu i značaj dvojice ljudi. Prvi je Mario Barišić, nekadašnji zapovednik Vojne policije Hrvatske vojske u Splitu, koji je otkrio  slučaj Lora i svedočio o užasnim mučenjima koja su se tamo dogodila.

Marković zahvaljuje i Tončiju Majiću, takođe Splićaninu, predsedniku Dalmatinskog komiteta za ljudska prava koji je ceo slučaj obelodanio i procesuirao.

- Oni su vođeni savešću i odgovornošću rizikovali svoje živote kako bi se uopšte saznalo za slučaj Lora. Važno je da svi to znamo i shvatimo značaj njihovog čina. To je prvi korak ka pravdi na koju sve žrtve imaju pravo - naglasio je Nikola Marković.

Foto: Arhiva "Novosti"

Predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. Radan Nikolić kazao je da je ovim filmom učinjen veliki korak  ka pravdi za žrtve ratnog zločina jer je film, u celini, potresno i upozoravajuće svedočenje o zločinu bez kazne, o čemu teško da će moći više da ćute Vlada i Skupština Crne Gore, a naročito ne Vrhovno i Specijalno državno tužilaštvo.

- Ako ima nade za Crnu Goru kao pravnu državu, onda postoji i nada da će ratni zločin počinjen pre trideset godina nad tragičnim junacima ovog filma biti konačno istražen i procesuirani hrvatski državljani - poručio je Nikolić.

                                                                                                                  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)