"KRIVIČNE TREBA DA IDU OVIMA ŠTO SU DOŠLI SA STRANE": U Pljevljima saslušano 11 Šavničana zbog sumnje da su ometali glasanje (FOTO/VIDEO)

M. D.

09. 12. 2022. u 19:35

U OSNOVNOM državnom tužilaštvu u Pljevljima danas je saslušalo 11 Šavničana, protiv kojih je podneta krivična prijava zbog ometanja izbornog procesa.

КРИВИЧНЕ ТРЕБА ДА ИДУ ОВИМА ШТО СУ ДОШЛИ СА СТРАНЕ: У Пљевљима саслушано 11 Шавничана због сумње да су ометали гласање (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: RTV CG

Jedan od optuženih Savo Ašanin kazao je nakon saslušanja da su spremni da odgovaraju na sudu, ali i da se vidi da li "krivične prijave treba da idu njima, ili ovima što dolaze sa strane".

- Mi smo u Šavniku razotkrili čitavu istinu, kako se radilo više od 25 godina. Dovode one što prebijaju ljude i opet ih vraćaju. Mi smo na pravdi ovde da to rešimo, i da stavimo tačku da se to više ne dešava - poručio je Ašanin.

Ana Jović iz Kluba mladih Nove srpske demokratije saopštila je da su došli ispred pljevaljskog tužilaštva da podrže građane Šavnika u borbi da zaštite svoja izborna prava.

- Koliko je neophodno je da u Crnoj Gori postoje ustanovljene institucije pravosuđa, pokazuje i ovaj slučaj. Takođe, neophodno je da se u svakoj opštini zna tačan broj stanovnika kako do sličnog političkog inženjeringa ne bi dolazilo - kazala je ona.

Jović je istakla i da se nada da će pravosuđe biti na strani građana Šavnika.

I dok je trajalo saslušanje Šavničana iz ODT u Pljevljima je saopšteno da su podneli Osnovnom sudu na Žabljaku optužni predlog protiv dva lica iz Šavnika (M.Č. i S.L.) zbog krivičnog dela - povreda prava glasanja.

- Optuženima se stavlja na teret da su  23.10.2022. godine na biračkom mestu br. 2 "Škola u Mokrom" u Šavniku, kao član, odnosno zamenik člana biračkog odbora, na protivpravan način sprečili da glasa glasača koji je upisan u birački spisak - saopštila je Nataša Kandić Bajčeta, tužiteljka i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima.

Lokalni izbori u Šavniku koji su počeli 23.oktobra nastavljaju se 11. decembra u osmom krugu, na biračkom mestu broj 1 u zgradi Opštine Šavnik, gde pravo glasa imaju 483 birača, i u selu Kruševice 58.

Do sada je sedam puta glasanje, na ovim biračkim mestima, prekidano, zbog brojnih incidenata, a nakon što pojedini članovi biračkih odbora nisu omogućili pojedinim glasačima da ostvare svoje biračko pravo jer za njih tvrde da nisu iz Šavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024