ĆERANJE ĆIRILICE: Srpski nacionalni savet CG izdao saopštenje

V.K.

07. 10. 2022. u 13:55

SRPSKI nacionalni savet Crne Gore izdao je saopštenje povodom dopisa Ustavnom Odboru Skupštine Crne Gore. Saopštelje prenosimo u celosti:

ЋЕРАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ: Српски национални савет ЦГ издао саопштење

Foto/Ilustracija Tošo Borković

"Zbog neažurnosti i nepoštovanja prava na ravnopravnost Ustavnih kategorija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Srpski nacionalni savet Crne Gore obratio se Ustavnom Odboru Skupštine Crne Gore sa namerom da ukaže na kršenje ustavnih normi prilikom donošenja propisa od strane državnih organa, imajući u vidu nadležnost ovog Odbora u obavezi razmatranja načelne primene Ustava Crne Gore.

Naime, više puta smo se obraćali ombudsmanu, gospodinu Siniši Bjekoviću, sa zahtevom za davanje mišljenja da li je Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji ("Službeni list Crne Gore" br. 35/12) u skladu sa Ustavom i zakonom koji se primenjuju na teritoriji Crne Gore, a što proizlazi iz čl. 145 Ustava Crne Gore kojim je predviđeno da zakon mora biti u skladu sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, a drugi propisi u skladu sa Ustavom i zakonom. Međutim, ombudsman je kao organ koji bi trebao da štiti ljudska prava i slobode svih, na jednak način bez odvajanja i razlika, u ovom slučaju pokazao da to čini na način suprotno svojim nadležnostima.

Ombudsman je preduzimanjem radnji po našem zahtevu pokušao da izigra Zakon o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, te umesto da vrši ispitni postupak u odnosu na donosioca akta kojim se krši pre svega Ustav Crne Gore kao najviši pravni akt, najjače pravne snage, on to čini prema licima koja su dužna da primenjuju akt koji je na snazi i koja nisu učestvovala u njegovom donošenju.

U čl.13 st. 1 Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji ("Sl. list Crne Gore" br. 035/21) predviđeno je da se saobraćajni znaci na putevima Crne Gore ispisuju isključivo i samo na latiničnom pismu. Ovakva pravna norma na nesumnjiv i decidan način diskriminiše ćirilično pismo  i stavlja ga u neravnopravan položaj u odnosu na latinično. Ustavom Crne Gore  čl. 13 propisano je de se crnogorski jezik smatra službenim jezikom, te da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni. Na ovaj način, ustavotvorac je jezik i pismo razdvojio kao zasebne kategorije. Na osnovu jezičkog tumačenja čl. 13  Ustava Crne Gore ćirilično i latinično pismo se u našoj državi tretiraju na isti način, te nije dozvoljeno favorizovanje jednog od ova dva pisma i isključivanje drugog kao što je učinjeno u čl 13 st. 1 Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji.

Usvajanjem ovakvog Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji, čiji je autor Ministarstvo kapitalnih investicija, a potpisnik ministar 42. Vlade Crne Gore Mladen Bojanić, ne samo da se vrši identitetska diskriminacija po osnovu pisma, nego i drugi oblici diskriminacije pripadnika određene grupe većinskog stanovništva Crne Gore.

Kako se radi o najznačajnijem identitetskom pravu srpskog naroda u Crnoj Gori, na ravnopravnu upotrebu ćiriličnog pisma, Srpski nacionalni savet koristiće sve raspoložive mogućnosti u očuvanju svojih tradicionalnih identitetskih vrednosti bez obzira na stalno uskraćivanje Ustavom garantovanih prava", ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik Saveta dr Momčilo Vuksanović.

BONUS VIDEO - DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a