VLADIKA JE IMAO LJUBAVI ZA SVAKOG: Tradicionalni Pravoslavni dečji sabor u Baru, posvećen mitropolitu Amfilohiju, okupio 1.400 mališana

B. DABIĆ

26. 09. 2022. u 07:26

NAJVEĆA dečja manifestacija Mitropolije crnogorsko-primorske 21. "Pravoslavni dečji sabor Crne Gore" održana je u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

ВЛАДИКА ЈЕ ИМАО ЉУБАВИ ЗА СВАКОГ: Традиционални Православни дечји сабор у Бару, посвећен митрополиту Амфилохију, окупио 1.400 малишана

Najmlađi glumci u igrokazu, Foto B. D.

Sabor koji je liturgijom otvorio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije okupio je čak 1.400 dece iz svih crnogorskih gradova.

Ovogodišnji sabor je posvećen blaženopoživšem mitropolitu Amfilohiju, koji je sa pravoslavnim narodom Crne Gore obnovio i podigao 652 crkvena zdanja u najmanjoj državi Balkana. Među tim svetinjama je upravo i Hram Svetog Jovana Vladimira, koji je zvaršen 2016. godine.

Posvećeno liku i delu Amfilohija, Foto B. D.

Mitropolit Joanikije uručio je zahvalnice roditeljima petoro i više dece iz Bara i Ulcinja koji su, kako je naveo, ispunili hrišćanski zavet - "Rađajte se, množite i napunite zemlju..."

- Nije to samo roditi decu, treba ih podizati i vaspitavati - istakao je Joanikije.

Foto B. D.

Prisutni su imali priliku da se podsete na život i delo upokojenog mitropolita Amfilofija, koji je, kako se čulo na Saboru, "gledao i tražio Boga u svakom čoveku, detetu i starcu sa kojima se sretao".

Foto B. D.

- Imao je vremena i ljubavi za svakog od nas. Obišao je svaki kamen, brdo i planinu, svaki grad, selo i zaselak. Kao nekad Sveti Sava, osvećivao nas i prosvećivao. Izvlačio iz nas ono najbolje i najdublje što posedujemo. U svima nama tražio je oganj duše koja vapi za dobrim. Mitropolitova uloga na polju prosvetnog i katihetskog rada u Crnoj Gori je nemerljiva. Blaženopočivši vladika inicirao je obnovu verske nastave pri parohijama u Crnoj Gori, obnavljanje Cetinjske bogoslovije, kao i mnoge druge programe koji su namenjeni deci i mladima - naveli su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRAVA ROMANTIKA Kako se Joksimovići provode u Kataru: Objavili očaravajuću fotku - Negde u pustinji