ZBOG KRIMINALA BOLNICE BEZ LEKOVA: DF poziva tužilaštvo da pokrene istragu protiv veledrogerije

V.K.

19. 09. 2022. u 07:39

JEDAN od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da pokrene istragu i utvrdi ko su navodni članovi organizovane kriminalne grupe koja je ostvarila profit u zdravstvu Crne Gore od milijardu evra u poslednjih 20 godina, a na čijem čelu je firma "Glosarij".

ЗБОГ КРИМИНАЛА БОЛНИЦЕ БЕЗ ЛЕКОВА: ДФ позива тужилаштво да покрене истрагу против веледрогерије

Klinički centar Crne Gore

Upozorava da je vlasnik ove veledrogerije Brano Martinović, dugogodišnji visoki funkcioner i donator Demokratske partije socijalista, tvrdeći da država ima posla sa "ozbiljnom kriminalnom hobotnicom iza koje stoji DPS i SDP vlast koja je zloupotrebljavala pozicije u javnom zdravstvu".

U međuvremenu je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić saopštio da je stanje u zdravstvu alarmantno i da zbog duga od 65 miliona evra mogu doći u situaciju da ne mogu bolnicama isporučivati lekove.

- Organizovana kriminalna grupa u zdravstvu, koja godinama i decenijama gradi svoju monopolsku poziciju, sada je uz pomoć državnih funkcionera u Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstva dovela do toga da je finansiranje zdravstvenog sistema ugroženo. Više puta smo upozoravali da građani plaćaju najskuplje lekove u regionu, u odnosu na Srbiju, čak stotinu pa i do 700 odsto za neke lekove, i to je posledica monopola koji je napravila firma "Glosarij". Taj monopol je nastajao decenijama tako što su državni funkcioneri, pre svega ministri i direktori Fonda za zdravstvo u dogovoru sa Martinovićem stavljali tu firmu u privilegovan položaj. U tim povećanim cenama lekova stoji i ekstraprofit. Postoji osnov sumnje da su svi ti funkcioneri imali materijalnu korist od toga. To je davno trebalo da interesuje SDT. Sve postoji u Ministarstvu zdravlja, nadam se da ovi hakeri domaći nisu sve uništili, pa pozivam SDT da pokrene istragu. SDT mora da proveri imovinu svih funkcionera Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva - navodi Medojević.

Jedan od lidera DF ističe da se ranije nije mogla očekivati reakcija tužilaštva jer je bivši SDT Milivoje Katnić kum sa Branom Martinovićem, i zato što u toj firmi rade mnogi sinovi i prijatelji državnih funkcionera.

POD KONTROLOM JEDNOG ČOVEKA

NEBOJŠA Medojević podseća da počeci formiranja monopolske pozicije traju još od kraja devedesetih kada su, kako veli, braća Đukanović, posebno Aco Đukanović bili zainteresovani za zdravstveni sistem i postavljanje Rama Bralića iz SDP na čelo Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva.

- Ukupno farmaceutsko tržište Crne Gore 2019. iznosilo je 203,2 miliona evra, a "Glosarij" je sa svoje dve firme zajedno imao 119,9 miliona, što čini skoro 60 odsto ukupnog tržišta. To je kontrolisao jedan čovek. Država je bila kupac 130,07 miliona, od toga 90 miliona je bio promet firme Martinovića - naglasio je Medojević.

- Situacija je sada drugačija, pa očekujemo reakciju Vladimira Novovića, jer ako se nastavi ovaj način poslovanja, imaćemo sve veće dugove, a ako tome dodamo genijalnu ideju o ukidanju doprinosa za Fond zdravstva, dolazimo u situaciju da ako nema novca u budžetu, nema ni snabdevanja zdravstva, apoteka. Imaćemo, kao što već imamo, nedostatak materijala u Kliničkom centru Crne Gore i drugim zdravstvenim ustanovama. Vlada može regulisati taj monopol kontrolom cena, izmenom zakona i drugim mehanizmima, a minule dve vlade nisu ništa uradile da u tome zaštite građane Crne Gore - poručuje Medojević.

Iz firme "Glosarij" nije bilo reakcija na ove navode predsednika Pokreta za promjene i jednog od lidera DF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024