DUGOVANJE ODLAŽE TERAPIJU: U apotekama u Crnoj Gori fale medikamenti za srce, dijabetes i prostatu

I. D. S.

12. 09. 2022. u 06:00

CRNOGORSKI pacijenti gotovo svakog dana onemogućeni su da nabave neki od lekova. Nakon što je prethodnih sedmica falilo medikamenata za onkološke pacijente i terapija za bivše zavisnike, trenutno najviše fali lekova za srce, dijabetes i prostatu.

ДУГОВАЊЕ ОДЛАЖЕ ТЕРАПИЈУ: У апотекама у Црној Гори фале медикаменти за срце, дијабетес и простату

Foto I. D. S.

Iz državne apoteke obećavaju da će narednih dana, kada im se iplati deo duga, snabdevenost u apotekama biti znatno bolja. U međuvremenu, politički subjekti, bivši i aktuelni ministri odgovornost za dug Fonda zdravstva i haotično stanje u zdravstvu, prebacuju jedni na druge.

Kako su saopštili iz Montefarma, očekuju da im se ovih dana uplati sedam miliona evra, odnosno deo duga koji FZO ima prema njima, te da se nakon toga očekuje i bolja snabdevenost apoteka. Problem u finansiranju javnog zdravstva, kažu, trenutno je glavni problem zbog kojeg nisu u mogućnosti da obezbede dovoljne zalihe lekova za javne zdravstvene ustanove i apoteke.

Foto gov.me

Dragoslav Šćekić

- U ovom trenutku obezbeđeni su lekovi za onkološke pacijenete koji primaju terapiju u KCCG i ulažu se maksimalni napori da sve bolnice imaju dovoljno lekova i medicinskih sredstava. Određene isporuke apotekama očekuju se i u narednim danima - navela je Olivera Klikovac iz "Montefarma".

Milojko Spajić, Foto gov-me

Milojko Spajić

Da je dug Fonda zdravstva od 65 miliona evra glavni krivac za kolaps u lečenju, saglasni su svi. Ipak, odgovornost ne prihvata niko, već se ona prebacuje sa jedne Vlade na drugu.

Prema oceni aktuelnog Ministra zdravlja i bivšeg direktora FZO Dragoslava Šćekića, ali i ostalih članova izvršne vlasti, i DPS, za haos u zdravstvu glavni krivac je program "Evropa sad" kojim je Fond ostao bez prihoda kroz zdravstveno osiguranje.

"NASLEĐE"

OVE optužbe u pokretu "Evropa sad" ocenjuju kao neosnovane. Jedan od lidera tog pokreta, bivši ministar finasija Milojko Spajić navodi da se ne oseća odgovornim za dug FZO, te napominje da je on nasleđen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri