DF POKAZAO NAJVEĆU ŠIRINU: U Crnoj Gori još uvek bez dogovora o novom mandataru

Novosti online

13. 09. 2022. u 10:08

PREDSTAVNICI partija parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine ni danas nisu uspeli da se dogovore o izboru mandatara za formiranje nove vlade i o sastavu novog skupštinskog rukovodstva. Sastanak je organizovan u crnogorskom parlamentu. Oko 18.30 časova data je pauza od 15 minuta, za konsultacije unutar partija. Potom je sastanak nastavljen ali je i završen oko 20 časova, bez konkretnog dogovora.

ДФ ПОКАЗАО НАЈВЕЋУ ШИРИНУ: У Црној Гори још увек без договора о новом мандатару

V.K.

Kako je rekao jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, isrpljene su sve mogućnosti za postizanje dogovora u ovom sastavu,

"To znači da ću pozvati na sastanak predsednike svih stranaka, koji nisu bili na sastanku danas" kazao je Mandić. 

Sastanak pre četvrtka

Precizirao je da će do tog sastanka doći pre četvrtka.  

On je pojasnio da je DF kandidovao njega za mandatara, URA je predložila Dritana Abazovića a Demokratska Crna Gora je saslušala predloge i određivala se o tome. 

"Želeći da deblokiramo razgovore, saopštili smo kolegama da smo spremni da odustanemo od mesta premijera, od te kandidature ali da dođemo do dogovora i da nastavimo posao koji su nam građani zadali 30. avgusta. No, i pored toga, dogovora nije bilo. Predloženo je od strane predsednika Prave Crne Gore da premijer bude Miodrag Lekić ali oni koji su predložili svog kandidata to su odbili", naglasio je Mandić. 

On je naveo da postoji volja da se postigne dogovor i da se formira vlast, ali očito da nema kompromisa po pitanju izbora konkretnog kandidata. 

"DF i pored dvotrećinske podrške parlamentarne većine za njegovog kandidata, bio je spreman da odustane od svog kandidata i priloži i taj doprinos, ali evo, ni to nije bilo dovoljno", naveo je Mandić.

"DF pokazao najveću širinu"

On je rekao da je DF pokazao najveću širinu. 

"A bez širine nema dogovora. A vidim po svim učesnicima sastanka da postoji volja da se dogovorimo, ali kao da nedostaje da se preskoči ta jedna stepenica da bi došli do dogovora", rekao je Mandić.

Naveo je da ima osjećaj da će do dogovora doći. 

"Oslanjam se na razum, na političku logiku i na osjećanje odgovornosti i da ćemo prije četvrtka obradovati građane Crne Gore koji su nas podržali 30.avgusta", naglasio je Mandić. 

Danilović: Abazović da dođe na sastanak

Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da se mogu dogovoriti, ako se svako od učesnika odrekne od ultimatutima. 

"Sve da nema primedbi na račun Abazovića, a ima ih, rekao sam i to na sastanku, teško da može očekivati da ga podržimo ako ne dođe među nas, zatraži mandat i to obrazloži. Pozivam i njega, a i predsednika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića da dođu, iako Bečić nije kandidat ali ja sa radošću čekam taj sastanak predsednika partija", naglasio je Danilović. 

Kako kaže, nema tu ucjenjivanja.

"Pozivam ih da dođu i da se za dva sata dogovorimo", istakao je Danilović.  

Krapović: Predlog da žene preuzmu ključne funkcije put ka dogovoru

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović rekao je da je blago razočaran današnjim sastankom, ali da ipak iskazuje umereni optimizam po pitanju postizanja dogovora. On je podsetio da su se Demokrate javno odrekle mesta predsednika vlade i predsednika parlamenta, u korist naroda i u cilju omogućavanja kompromisa.

"Mi smo predložili da te dve najvažnije funkcije preuzmu žene, i to ne žene iz Demokrata. Mislili smo da je to put za dogovor. Danas smo kazali da za najviše funkcije budu predložene Branka Bošnjak i Jelena Borovinić Bojović. To bi moglo da nas pomiri, posebno u svjetlu teškog političkog nasleđa", naglasio je Krapović. 

Kako tvrdi, i pored brojnih ustupaka koje su dali, nijesu naišli na podršku od kolega iz URA, koji su , kaže, ostali pri stavu da Abazović treba da bude mandatar. 

"Mi na to nismo mogli da pristanemo, ali ne samo mi"; kazao je Krapović.  

On je pozvao sve lidere da ne razmišljaju o svojim kandidaturama, i da pomognu da se do dogovora dođe. 

"Proces nije završen, večeras nismo došli do dogovora ali nadam se da će proces u nastavku pregovora biti uspješan", kaže Krapović. 

Milačić: Lekić politički superioran kandidat

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da je Andrija Mandić povukao premijersku kandidaturu i da vjeruje da će Abzaović pratiti Mandića i Bečića i povući kandidaturu. 

"Pozivam ga da dođe i pokaže da ništa nije važnije od fotelje, da je Crna Gora važnija od svega i da dogovor nema alternativu", naglasio je Milačić, ističući da prepreka dogovoru ostaje lider URA. 

"Uprkos svemu, verujem da je dogovor moguć. Zapalile se fotelje ako su važnije od Crne Gore i od dogovora", kazao je Milačić.  

On je pozvao Dritana Abazovića da odustane od kandidature, u ime volje naroda iskazane 30.avgusta 2020. godine. 

"Prava Crna Gora je predložila Miodraga Lekića, kada je ostalo još samo ime Abazovića. To je bio moj zvaničan predlog. Smatram da je Lekić superioran kandidat", kazao je Milačić.

On je naveo da je taj predlog bio prihvatljiv za DF, da se Demokrate nisu odredile ali ne jer su bile protiv jer su uviđele da URA samo i isključivo želi Abazovića. 

Konatar: Nije bilo boljeg kandidata od Abazovića za nastavak borbe protiv korupcije

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da, nažalost, dogovoru se nisu približili. On je rekao da očito oni koji su 19. avgusta srušili Vladu sada prave odstupnicu da bi mogli da realizuju dogovor sa DPS Crne Gore. 

"Nismo bili ultimativni, ali u prvoj tački sporazuma piše da je prioritet borba protiv kriminala, a znamo da je Abazović ostvario već konkretne rezultate u toj oblasti, i da zaslužuje da taj posao nastavi", rekao je Konatar. 

On je kazao da su Demokrate tražile da kandidati budu žene, ističući da je takav zahtev apsurdan. 

"Ni Miodrag Lekić nije žena. Zbog ovakvih uslovljavanja, da kandidati moraju biti muškraci ili žene, večeras nemamo dogovor", naglasio je Konatar. 

On je rekao da ostavlja prostor da do dogovora ipak dođe.

"Nismo na pominjanje Lekića to ultimativno odbili, rekli smo da može o tome da se govori. Ali nijedan kandidat ne ispunjava uslove iz Demokrata, nisu žene. Apsurdno je da unapred neko može da bude otpisan jer je muškarac ili žena. Nismo ni čuli ime kandidata koji bi se bolje borio protiv kriminala i korupcije od Abazovića", naveo je Konatar.

"Demokrate se pozvale na svoje uslove"

On tvrdi da su Mandić i DF bili spremni da podrže Abazovića kao kandidata za mandatara, ali su se tada Demokrate pozvale na svoje uslove da kandidat mora da bude žena.  

Konatar je rekao da imena Bošnjak i Borovinić Bojović nisu zvanično kandidati, jer ih ni u DF nisu predstavili kao takve. 

"Uvek ima smisla razgovarati, tako da se razgovori nastavljaju", rekao je Konatar.  

Stara parlamentarna većina već je imala tri sastanka. 

BONUS VIDEO: Vučić i Abazović na vinskoj smotri 

(RTCG)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)