SAMOSTALNOST DA SAČEKA GLASANJE: Knežević i Milačić predali u skupštinsku proceduru predlog izmena "zetskih zakona"

I. D. STOJADINOVIĆ

24. 08. 2022. u 07:30

POSLANICI Demokratskog fronta Milan Knežević i Prave Crne Gore Marko Milačić, predali su u skupštinsku proceduru predloge izmena takozvanih "zetskih zakona" čijim eventualnim usvajanjem bi se njihova primena odložila, a Zećanima omogućilo da ipak glasaju na lokalnim izborima u Podgorici zakazanim za 23. oktobar.

САМОСТАЛНОСТ ДА САЧЕКА ГЛАСАЊЕ: Кнежевић и Милачић предали у скупштинску процедуру предлог измена зетских закона

Milan Knežević, Foto DF/ Marko Milačić, Foto Prava CG

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović potpisao je izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i o Glavnom gradu, objavljeno je juče u "Službenom listu", a koje je Skupština Crne Gore usvojila 17. avgusta i kojim je Zeta dobila status samostalne opštine.

- Usvojene izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji će se odraziti na teritorijalnu celinu Glavnog grada Podgorica, odnosno neposredno na stečeno pravo građana svih postojećih teritorija Glavnog grada Podgorice da biraju i da budu birani - navodi se u obrazloženju. Dodaje se da Ustav Crne Gore i Zakon o izboru odbornika i poslanika, propisuju da se izbori za saziv skupština lokalne samouprave održavaju najkasnije svake četiri godine, a taj rok je istekao.

- Izbori su zakazani, a već su morali biti održani, čime su građani teritorije Zete stekli izborno pravo za predstojeći saziv Skupštine Glavnog Grada. Primenom već usvojenog zakona bi stečeno izborno pravo građanima Zete bilo oduzeto protivno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore ukoliko se ne usvoje predložene izmene. Izmene su predložene kako bi svi građani sa pravom glasa za predstojeće lokalne izbore za Skupštinu Glavnog grada, koji su to pravo stekli po Ustavu i pravnom poretku Crne Gore, uključujući i Zećane, bez diskriminacije i povrede osnovnih demokratskih prava da biraju i da budu birani, mogli da glasaju na izborima u Podgorici - ističe se u obrazloženju.

Zgrada Opštine Golubovci, Foto fejsbuk

Knežević je kazao da u trenutku kad čitava crnogorska javnost očekuje rešenje duboke društveno političke krize svi akteri političkog života moraju računati na ekspresno ispravljanje nepravde koja je učinjena građanima Zete donošenjem antizetskih zakona.

- Bez usvojenih predloženih promena, nema govora o pravnom poretku i u Podgorici i u Crnoj Gori, jer je pogaženo elementarno ustavno pravo građana jednog dela Podgorice da biraju i budu birani. Ovim izmenama se štiti Ustav Crne Gore, kao i dostojanstvo svakog građanina Zete, ali i Podgorice, pa i Crne Gore - ocenio je Milačić.

ODLAGANjE

POSLANICI predloženim izmenama traže da se primena tih zakona odloži, i to 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za prvi naredni saziv Skupštine Glavnog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024