PAD VLADE UGROŽAVA TEMELJNI UGOVOR? Nakon rušenja Abazovićevog kabineta, neizvesna i sudbina potpisanog sporazuma države Crne Gore i SPC

V. KADIĆ

23. 08. 2022. u 08:00

MOŽE li pad Vlade Dritana Abazovića nakon svega 113 dana trajanja dovesti u pitanje sudbinu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kojim se uređuju odnosi najbrojnije verske organizacije i države Crne Gore?

ПАД ВЛАДЕ УГРОЖАВА ТЕМЕЉНИ УГОВОР? Након рушења Абазовићевог кабинета, неизвесна и судбина потписаног споразума државе Црне Горе и СПЦ

Sednica Skupštine na kojoj je izglasano nepoverenje, Foto Skupština CG

Inicijativa za pad pokrenuta je samo nekoliko sati nakon što su taj dokument u Podgorici "overili" patrijarh srpski Porfirije i premijer Abazović. Pokretači su bili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca, da bi im u Skupštini (ne)očekivano na vanrednoj sednici pomogli poslanici Demokratske Crne Gore, Bošnjačke stranke, Prave i Ujedinjene Crne Gore i tako napravili novu parlamentarnu većinu od 50 poslanika, od ukupno 81. Iz Socijalističke narodne partije, koja je bila deo Abazovićevog kabineta, tvrde da su Demokrate tajnim dogovorom sa DPS srušili Vladu.

- Sada preti realna opasnost da neka nova vlada, koju će verovatno činiti DPS, Demokrate, SDP, SD i BS, poništiti Temeljni ugovor sa SPC - ocenjuju u SNP, pitajući Demokrate da li su svesni zbog koje tačke dnevnog reda su glasale za pad Vlade i zašto ranije, na zahtev premijera Abazovića, nisu uputili nijednu primedbu na tekst tog sporazuma.

Odgovorio je odbornik Demokrata u Skupštini opštine Golubovci Novica Pejović navodeći da SNP pokušava da stavi znak jednakosti između sebe i Temeljnog ugovora.

- Niko i nikad ga poništiti neće, jer to nećemo dozvoliti. Mi smo hrabri i ozbiljni ljudi - poručio je Pejović.

Međutim, juče je član Glavnog odbora DPS iz Nikšića Rajko Perović saopštio da je DPS nešto obećao potpredsedniku Demokrata Borisu Bogdanoviću i da će to ispuniti "do poslednjeg slova".

- Mi nismo šibicarska stranka kao URA. DPS će dati Bečiću manjinsku podršku da sastavi vladu - naveo je Perović, dodajući da DPS zauzvrat očekuje da Demokrate ponište nelegalne ugovore prethodne Vlade, verovatno misleći i na Temeljni ugovor.

Jedan od osnivača pokreta "Preokret" i politički analitičar Srđan Perić na pitanje "Novosti" može li sporazum sa SPC biti revidiran u slučaju prekompozicije političkih snaga i povratka tzv. suverenističkih stranaka, odgovara da je sve moguće očekivati i ništa sa sigurnošću nije moguće predvideti.

- Pošto se izbeglo da imamo blagotvoran dijalog koji bismo vodili na razuman način i koji bi vodio do integracije zajednice - priča ostaje otvorena. Pomirenje se ne dešava nijednom odlukom, ono je put sticanja uzajamnog poverenja. To je proces - rekao je Perić.

- Kada bismo procenjivali po izjavama parlamentarnih aktera, svako bi bio veoma iznenađen, ali je jasno nakon februara ove godine da je DPS-u vraćena moć u ruke do te mere da će inicijativama koje je većinski nosio smenjivati prvo jednu, a potom i drugu Vladu - kojima je glavna retorika bila smena tog istog DPS-a. Trapave izvedbe pokazalo se neprimerenih modela formiranja vlada su vodile rastakanju izborne volje građana za snažnim promenama u društvu. Sada živimo posledice te činjenice.

Vlada CG

O tome ko će najviše profitirati u ovoj situaciji, naš sagovornik prognozira - DPS.

- DPS obilato koristi poklone koji mu se nude u kontinuitetu od, recimo, oktobra 2020. godine. Potencijalno ovo može biti prilika i da novi subjekti pokažu snagu, ali ukupno su građani izgubili, jer su umesto istorijske prilike za demontažu koruptivnog sistema dobili priznavanje partitokratije i klijentelizma kao legitimnog političkog iskaza. To se mora menjati. I to će sada biti mnogo teži put nego pre avgusta 2020, jer se u međuvremenu dogodilo razočarenje u političke elite - ocenjuje Perić.

ERAKOVIĆ "PREVASPITAVA" ČLANSTVO

ZBOG zajedničke fotografije predsednika Opštine Žabljak Veselina Vukićevića (DPS) sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i predsednikom SO Nikšić Nemanjom Vukovićem, usledila je reakcija Jevta Erakovića, potpredsednika DPS, koji je zapretio funkcionerima svoje partije!

- Nijedan funkcioner DPS ne sme ignorisati činjenicu da SPC negira nezavisnost Crne Gore. Ono što vrh partije i ja lično možemo jeste da radimo sa funkcionerima i članstvom kako bi svi shvatili gde je ključ problema. To je proces i neće se desiti preko noći, ali ćemo istrajati - poručio je Eraković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna