MALO IM PROFITA OD KAMATA: Tri banke će pad prihoda od kredita nadomestiti većim naknadama za usluge od jeseni

I. D. STOJADINOVIĆ

23. 08. 2022. u 08:19

TRI crnogorske banke najavile su da će u narednim mesecima povećati naknade za usluge koje naplaćuju građanima, te su o tome obevestili Centralnu banku Crne Gore.

МАЛО ИМ ПРОФИТА ОД КАМАТА: Три банке ће пад прихода од кредита надоместити већим накнадама за услуге од јесени

Foto N. Fifić

Do povećanja cena naknada dolazi uprkos tome što je svih 11 banaka, koliko ih posluje na crnogorskom tržištu, u prethodnoj godini ostvarilo uvećane prihode po osnovu naplaćenih naknada u odnosu na 2020. godinu, neke čak i za više stotina procenata. Time, kako kažu u Centralnoj banci, žele da nadomeste pad prihoda koje imaju po osnovu kredita.

Boris Mugoša, Foto skupština.me

Univerzal kapital, Crnogorska komercijalna i Zapad banka obavestile su CBCG da će od jeseni povećati iznose naknada koje naplaćuju građanima za usluge nacionalnog platnog prometa, potvrđeno je iz vrhovne monetarne institucije. Kako kažu u CBCG, domaće banke su, usled usporavanja kreditne aktivnosti uzrokovane pandemijom, poslednje dve godine pad prihoda od kreditnog poslovanja i naknada i provizija za obradu kredita nadomestile rastom prihoda od naknada za vođenje računa i platnog prometa, kao i prihodima od kartičnog i bankomatskog poslovanja.

- Postoje banke koje u protekle dve godine nisu nijednom povećavale naknade, ali i one koje su uvećavale naknade po različitim osnovama pet puta - ukazali su iz CBCG.

foto N. Fifić

- U svakom slučaju, CBCG nadzire da li se banke pridržavaju odredbi ugovora zaključenih s korisnicima platnih usluga.

Navode i da je teško izračunati koliko su banke povećale naknade u poslednje dve godine, jer nije jednostavno uraditi uporednu analizu, budući da na tržištu ima više od 200 naknada.

- Uočljivo je da su prihodi od naknada u 2021. (92,96 miliona evra) oporavljeni u odnosu na 2019. (92,363 miliona evra) i da je učešće prihoda od naknada i provizija u ukupnim prihodima banaka poslednjih godina na nivou od oko 33 odsto. Ove godine, u prvih šest meseci, sistem beleži prihode od naknada i provizija na nivou od 52,8 miliona evra, što je rast od 12,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine - precizirali su iz CBCG.

Foto Arhiva

Prema podacima iz bilansa stanja banaka CBCG, ukupan profit banaka prošle godine veći je za više od 20 miliona u odnosu na godnu ranije. Kada je reč o bankama koje su najavile povećanje, najveći rast prihoda po osnovu naknada ostvarila je Zapad banka, koja je profit od naknada za godinu uvećala čak sa 605.000 na 1,5 miliona evra. Univerzal banka je u 2021. od naknada profitirala 5,11 miliona, gotovo tri miliona evra više nego godinu ranije. CKB je od naknada zaradila 10 miliona, što je 47,4 odsto više nego 2020. godine. Ukupno uvećanje prihoda po osnovu naknada je oko devet miliona evra.

ISPOD RADARA

ODLUKU nekoliko banaka da povećaju naknade koje plaćaju građani komentarisao je i poslanik SD-a Boris Mugoša, navodeći da ovakve informacije, koje su važne za građane, prolaze "ispod radara" zbog dnevnopolitičkih prepucavanja.

- Kažu banke, malo im je profita od kamata na kredite, pa ajde da podignemo iznose raznih naknada, tako uvek po leđima građana - navodi Mugoša.

- U situaciji kada narod nema para, donose odluku da se naknade uvećaju i do 100 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024