PROTEST ZBOG PUTA: Decenijama traže put, očekuju odluku od odlazećeg premijera i ministra

B.Dabić

21. 08. 2022. u 14:38

GRAĐANI barske i ulcinjske opštine koji žive u pograničnim mestima prema Albaniji, održali su danas jednočasovni protest u Vladimirskim krutama sa koga su ponovili zahteve Vladi da raspiše tender za rekonstrukciju puta R-29 koji spaja Crnu Goru i Albaniju.

ПРОТЕСТ ЗБОГ ПУТА: Деценијама траже пут, очекују одлуку од одлазећег премијера i министра

Foto: B Dabić

Građani su blokirali saobraćaj  pa su se stvorile kilometarske  kolone automobila. Odlučni i nepokolebljivi ostaju pri svojim zahtevima Vladi, da se regionalni put R 29 proglasi putem od javnog interesa, te da se poštuje član 14. Zakona o eksproprijaciji koji će omogućiti hitno raspisivanje tendera za rekonstrukciju ovog puta. Ukoliko se ne donese odluka u skladu sa zahtevima građana  najavljuju radikalizaciju protesta ispred Vlade i Ministarstva kapitalnih investicija naglašavajući da  traže put na koji čekaju 30 –tak godina. Ovim putem  po statistici iz 2018-2019. je prošlo preko 500 000 automobila i dva  miliona putnika na graničnom prelazu, a na dužim deonicama put se svodi skoro na samo jednu kolovoznu traku

Ispred meštana inženjer  Alen Pelinković kaže da neće odustati sa protestima dok se ne krene sa rekonstrukcijom za koju su obezbeđena sredstva.

Foto: B Dabić

Pelinković je istakao da je put  život i budućnost, a ne politika, kako su to neki pokušali neodgovornim izjavama  da izmanipulišu Mrkojeviće… On  podseća na sastanak od 27. jula između  predstavnika opština Bar i Ulcinj sa ministrom kapitalnih investicija se kao zaključak izvodi:

- Radi objektivnog informisanja javnosti a zbog spekulacija koje se plasiraju u javnosti važno je istaći da je iz Kapitalnog budžeta sa pozicije rekonstrukcije regionalnog puta Bar - Kamenički most - Krute preusmeren samo deo predviđenih finansijskih sredstva na drugi projekat i ukoliko se, rešavanjem imovinsko pravnih odnosa čije rešavanje nije u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija niti Uprave za saobraćaj, Uprava za saobraćaj će obezbediti ova sredstva i to nije i neće biti uzrok odlaganja ili kašnjenja u realizaciji ovog projekta.“ U Saopštenju  od 08. avgusta je navedeno “Bez rešenja imovinsko pravnih odnosa nema uslova za rekonstrukciju puta kroz Mrkojeviće”. Sve je ovo tačno što je ministarstvo izjavilo, ali je ovo sve manipulacija i kupovina vremena, kako bi još koji evro prebacili na druge projekte - kazao je Pelinković dodajući da očekuju od odlazeće vlade usvajanje “Odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti u KO kroz koje prolazi put, u skladu sa članom 14 Zakona o eksproprijaciji.

Dodatno, s obzirom da je put na teritoriji dve opštine, ministar ima opciju, da je dobre volje,  da podeli ovaj projekat fazno na dve opštine, kako bi Opština Ulcinj u međuvremenu rešavala svoje obaveze, a u opštini Bar se po ubrzanoj procedure sprovela

eksproprijacija i raspisao tender.

- Nedostajuća sredstva za eksproprijaciju u bužetu Opštine Ulcinj mogu se  nadomjestiti iz takozvanog egalizacionog fonda iz koga se redovno dotira ulcinjska opština, objasnio je Pelinković dodajući da ovaj put ima jedan jedini problem, to je “neimanje volje” resornog ministra da se ukjluči i reši problem, 

- Pozivam sada već odlazećeg premijera Dritana Abazovića i Ministra Ibrahimovića da na prvoj narednoj sednici Vlade donesu “Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti u KO kroz koje prolazi put, u skladu sa članom 14 Zakona o eksproprijaciji.

- Gospodine Ibrahimoviću i  gospodine Abazoviću, na Vama je ostao najlakši posao oko ovog puta, a to je samo vaša dobra volja …. A vi dragi moji Krućani, Mrkojevići , Barani, Ulcinjani i svi naši prijatelji, pozivam Vas da, ukoliko se ne donese odluka u skladu sa našim zahtevom, spakujemo se svi u autobuse  i ispred Vlade i Ministarstva kapitalnih investicija tražimo ono što nam pripada već decenijama - zaključio je Pelinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja