HRANU NADGLEDA CRNOGORSKA VLADA: Obrazovano novo koordinaciono telo za praćenje zaliha

Z. Z.

21. 07. 2022. u 06:45

TRGOVINE u Crnoj Gori dobro su snabdevene. Raznovrsna ponuda svih artikala, ali cene gotovo svakodnevno variraju.

ХРАНУ НАДГЛЕДА ЦРНОГОРСКА ВЛАДА: Образовано ново координационо тело за праћење залиха

Foto N. Skenderija

Trenutno, nakon što su ograničene cene osnovnih namirnica, stabilne su one za brašno, ulje, šećer, so. Da bi situacija bila pod kontrolom, Vlada je na sednici pre dva dana odlučila da formira Koordinaciono telo koje će pratiti stanje zaliha kada je reč o namirnicama od značaja za život i zdravlje ljudi. Na spisku su pored brašna, ulja, šećera, soli i pšenica, kukuruz, naftni derivati, lekovi, medicinska sredstva, kao i negazirana flaširana voda.

Ranije, izvršna vlast donela je odluku da u slučaju poremećaja, a radi zaštite standarda građana ima mogućnost i da interveniše i ograniči cene drugih proizvoda. Na listi su ukupno 22 proizvoda, među kojima su jaja, sve vrste mesa - piletina, teletina, junetina, svinjetina, sirevi i mlečne prerađevine.

- Mi smo pozvali trgovačke lance da ograniče marže, a ako bude drastičnog rasta kod ovih kategorija proizvoda, Vlada može doneti odluku o ograničenju cena. Ali to neće značiti pad, već održavanje cena na postojećem nivou, jer konačna vrednost zavisiće od uvozne cene - pojasnili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Na svetskim berzama pale su cene nafte, kukuruza, pšenice... Postavlja se pitanje hoće li se odraziti takva kretanja i na cene proizvoda u Crnoj Gori. Analitičari nisu optimistični. Agroekonomista Vojo Stanković smatra da je pad, sezonskog karaktera, izazvan nešto manjom tražnjom, zbog sezone godišnjih odmora.

Za Mirzu Muleškovića, ekonomskog analitičara, kretanja na svetskim berzama treba da budu ohrabrujuća.

- Ove nedelje imali smo pad cena goriva za 11 centi. Sada kada padaju cene i druge berzanske robe logično bi bilo da padaju cene tih proizvoda u marketima - kazao je Mulešković.

NEĆE BITI POJEFTINjENjA

ANALITIČAR Mulešković ne očekuje brzu reakciju trgovaca, jer oni proizvodi koji su sada u rafovima nabavljeni su u ranijem periodu po višim nabavnim cenama. I dok se ne potroše zalihe ne očekuje da će doći do pojeftinjenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi