DECA, PRIORITET NA ČEKANJU: Vrtić u Baru nikako da počnu da grade već pune četiri godine

B. D.

19. 07. 2022. u 10:45

DUŽE od četiri godine čeka se na izgradnju vrtića u Baru, a sve grupe u državnoj predškolskoj ustanovi su "prekobrojne".

ДЕЦА, ПРИОРИТЕТ НА ЧЕКАЊУ: Вртић у Бару никако да почну да граде већ пуне четири године

Foto Ministarstvo

Iz resornog ministarstva prosvete navode da je taj objekat od prioritetnih projekata u ovom gradu. Ugovorom sa Razvojnom bankom Saveta Evrope Ministarstvo prosvete Crne Gore očekuje skori početak realizacije ovog projekta u punom kapacitetu.

Podsetimo, kao prvobitna lokacija za izgradnju novog objekta JPU "Vukosava Ivanović Mašanović" određena je parcela u dvorištu Gimnazije "Niko Rolović" i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, a u neposrednoj blizini Osnovne škole "Blažo Jokov Orlandić".

- Planiran je objekat površine od skoro tri hiljade metara kvadratnih, za smeštaj 370 dece. Ugovor o izvođenju radova potpisan je 12. oktobra 2018. godine, a kamen temeljac postavljen je pet dana kasnije. Ugovorena vrednost radova bila je dva i po miliona evra - podsećaju iz Ministarstva prosvete.

IDEJNO REŠENjE

KRAJEM 2021. godine raspisan je konkurs i nakon sprovedene procedure odabrano je najbolje idejno rešenje vrtića u Baru čiji autor je Arhitektonski studio Biri iz Podgorice, odnosno autorski tim u sastavuDušan Đurović, Ivan Jovićević, Ksenija Gomilanović, Olivera MirkovićiDenis Tahirović.

Do prekida radova došlo je nakon vešesedmičnih protesta građana u januaru 2019.

- Nakon protesta raskinut je ugovor sa izvođačem radova, a Uprava javnih radova vratila je lokaciju delimično u prvobitno stanje - kažu iz Ministarstva prosvete.

Opština Bar je sa Vladom Crne Gore potom odredila novu lokaciju za izgradnju ovog objekta na urbanističkim parcelama br. 60 i 61, u okviru zone C - blok 4, a na delu katastarske parcele 4670/1 KO Novi Bar, u zahvatu Izmena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana "Topolica-Bjeliši".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!