GORELA ŠUMA VELIČINE 24.000 FUDBALSKIH TERENA: Dramatični podaci o požarima i štetama koje oni nanose Crnoj Gori

M. SEKULOVIĆ

01. 07. 2022. u 07:15

U CRNOJ Gori su prošle godine izgorela oko 143 kvadratna kilometra šuma, što odgovara površini od blizu 24.000 fudbalskih terena!

ГОРЕЛА ШУМА ВЕЛИЧИНЕ 24.000 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА: Драматични подаци о пожарима и штетама које они наносе Црној Гори

Foto Vlada CG

Ovaj dramatičan podatak saopšten je iz Organizacije "Konkretno odgovorno dostojanstveno" (KOD), a još je frapantnija cifra o finansijskoj visini štete koju su požari u tom periodu naneli.

- Prema evropskom modelu "ukupne štete" procenjuje se da je 2021. godine šteta usled šumskih požara u Crnoj Gori iznosila oko 280 miliona evra - saopštio je KOD.

- U požarima ne gubimo samo drveće i drvo kao građevinski materijal, već u njima gubimo čist vazduh, pitku vodu i plodnu zemlju.

Najznačajniji trenutak u strateškoj borbi protiv požara je uočavanje veličine ovog problema, podsećaju iz ove organizacije i ističu da je tokom 2021. u požarima izgorelo šuma koje su imale oko 2.000.000 metara kubnih drvne mase!

- Kolika je to količina, možda će biti jasnije ako se kaže da toliko ogrevnog drveta potroše domaćinstva u Crnoj Gori tokom tri do četiri godine!

Prema rečima stručnjaka iz KOD, uspostavljanje sistema za sprečavanje i gašenje šumskih požara je nacionalni interes i priroritet Crne Gore, a borba protiv požara je stvar ne samo ekološki nego i ekonomski prioritet, jer crne brojke o učinku požara u crnogorskim šumama opominju. Tako je 2007. godine izgorelo 190 kvadratnih kilometara šume, 2012 čak 370, a 2017. godine izgorelo preko 516 kilometara kvadratnih!

- Uprkos ovim podacima rukovodstvo konstatuje požare i nastavlja gomilanje problema.

Tako smo goloruki dočekali vatrenu stihiju i 2021. kada je opožaren prostor veličine opštine Žabljak - preko 430 kilometara kvadratne teritorije Crne Gore! Umesto priče - potrebni su nam kanaderi, efikasan sistem uzbunjivanja, uključivanje cele zajednice u borbu protiv požara i razumna budžetska davanja - kažu iz Organizacije KOD.

VELIKI BROJ PODMETNUT

VELIKI broj požara u šumama u Crnoj Gori je podmetnut! Tokom proleća ove godine, o tome su nam svedočili i pripadnici Službe zaštite i spasavanja Opštine Kolašin, koji uprkos ogromnim naporima nisu uspeli da ugase šumske požare, u kojima je izgorelo i šest šuma! Pre dve godine u nekoliko podmetnutih požara kod Rožaja pričinjena je šteta od najmanje milion evra!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista