SAOPŠTENJE „SRPSKE KUĆE”: Vidovdan nije samo dan u godini, već večnost u jednom danu

V.K.

28. 06. 2022. u 09:26

U OKVIRU obeležavanja Vidovdanskih svečanosti, sinoć je u „Srpskoj kući" otvorena kolektivna izložba slika i skulptura.

САОПШТЕЊЕ „СРПСКЕ КУЋЕ”: Видовдан није само дан у години, већ вечност у једном дану

foto: Srpska kuća

Tradicionalni „Vidovdanski likovni sabor”, likovna izložba kojom „Srpska kuća” obeležava najsvetliji datum srpske istorije, ove godine je okupio oko pedeset umetnika različitih profila i likovnog izraza.

Otvarajući izložbu, direktor „Srpske kuće" Emilo Labudović se zahvalio učesnicima što su lepotom, prigodnom tematikom i visokim dometom svojih radova, priložili prekrasan venac lepote sećanju na Vidovdan, datum „koji nije dan u godini, već večnost u jednom danu", kako je to nedavo napisa kolumnista Mihailo Medenica.

- Toga dana su naš naši preci zauvek upisali među narode časne i dostojanstvene svetske istorije i ostavili zavet koji nas veže za nebo i večnost i kojem se ni po koju cenu ne smeju okrenuti leđa - rekao je Labudović.

O istorijskim okolnostima pre i posle Kosovskog boja, o značaju Vidovdana za utemeljenje i trajanje srpske nacionalne svesti, veoma inspirativno govorio je poznati istoričar dr Žarko Leković. On je posebno naglasio patriotsku i etičku veličinu Vidovdana koja je u vremenima posle boja postala mera kojom su se merili čast, dostojanstvo, patriotizam i junaštvo, sve ono što nas je održalo u vekovima robovanja i neprestano podsticalo na ustanke i oslobodilačke ratove.

Ističući Lazarev izbor između nebeskog i zemaljskog carstva kao najvišu moralnu paradigmu srpskog naroda, dr Leković je napravio poređenje sa vremenom u kojem živimo i dilemama koje danas rešavamo i naglasio da Kosovski boj za srpski narod još uvek nije završen jer je to neprestana bitka između dobra i zla, ropstva i slobode, izdaje i časti.

Izložba će biti otvorena do 15. jula.

 

BONUS VIDEO:

U LAŽI SU KRATKE NOGE: Draginja tvrdi da je "pravoslavna Crnogorka", dokumenta je demantuju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)