NE PRESTAJE HAJKA NA SPC: Mitropoloja crnogorsko-primorska o novom progonu Mitropolita Joanikija i SPC

Марија Стевановић
Marija Stevanović

21. 05. 2022. u 13:04

IZ MITROPOLIJE crnogorsko primorske su u subotu javnosti predočili još jedan progon SPC, sveštenstva i vernika ove crkve, saopštavajući da je Bojanu Jovanoviću, autoru knjige „Kako smo ubili Boga“ (u izdanju NVO “Montenegro International”) – najzad stigao poziv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da svedoči o onom što je napisao.

НЕ ПРЕСТАЈЕ ХАЈКА НА СПЦ: Митрополоја црногорско-приморска о новом прогону Митрополита Јоаникија и СПЦ

foto: Mitropolija

- Ne treba da čudi okolnost što je podnosilac te krivične prijave upravo NVO “Montenegro International” izdavač knjige “svedoka” (koji će da svedoči) – Bojana Jovanovića. Ovo lice je u tom svom “autorskom delu” iznelo niz kleveta na račun SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske. Ova slabašna i krhka pravna mašta ovih “protagonista” – obiluje deficitom – zdravog razuma. Naime, to lice (kome je napokon stigao poziv da svedoči u Beogradu) treba da se sasluša kao svedok u postupku koji je zapodenuo izdavač njegove knjige (autorskog nedela) po zamolnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Dakle, očekuje se da autor (ne)dela svedoči po krivičnoj prijavi izdavača “njegove knjige”. To jeste apsolutni nonsens. Ali, ne može elementarno biti nikakva “vest”, niti novost, pošto su u pitanju stara i znana zloćudna nastojanja jasno uperena protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, njenog Mitropolita Joanikija i cele Srpske Pravoslavne Crkve - deo je saopštenja Mitropolije crnogorsko-primorske, uz konstataciju da je na delu još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona SPC u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vjernika koja traje i još uvek ne prestaje.

Foto: Z. Jovanović

- I ništa više ni dalje od toga ovde nema. Ovaj “kreativni” naum se lako da razobličiti uz najosnovnije poznavanje pravnih zakonitosti da: svako fizičko i pravno lice u Crnoj Gori i bilo gdje u prosvećenom svetu može da podnese krivičnu prijavu protiv bilo kojeg drugog lica, a nadležno tužilaštvo je dužno da po svakoj krivičnoj prijavi postupi. To čini tako što otvora tzv. “izviđaj“ u okviru kojeg preduzima radnje koje smatra nužnim u vezi tvrdnji iz bilo koje i kakve, pa i ove – “nikakve” krivične prijave. Pre negoli je kao takvu odbaci, jer je ovde reč o krupnoj besprizornosti “kompletnog nauma i poduhvata”. U ovom slučaju nije ni započeto krivično gonjenje bilo kojeg lica. Nijedno lice ovde nije ni saslušano kao osumnjičeni. Dakle, nažalost imamo na delu “samoispunjavajuće proročanstvo“ i promociju “knjige”, gdje izdavač podnosi krivičnu prijavu povodom okolnosti “iz knjige”, koju je on izdao, a oko kojih tužilaštvo, po službenoj dužnosti saslušava, kao svedoka, autora te knjige, kao što to uvek obično i biva - kažu iz Mitropolije i naglašavaju da je Više državno tužilaštvo u Podgorici autora ove knjige moralo potraživati i preko tužilaštva u Beogradu zato što on “samog sebe” nije učinio dostupnim nadležnim organima države Crne Gore.

- Za nevericu. Uz punu veru u pobedu Božje istine, da će se i ova prljava, tek nalik pravna “predstava” okončati brzo i na zakonit način, Mitropolija Crnogorsko-Primorska sa indignacijom odbacuje sve ove: i formalno i suštinski, i pravno i moralno, neuko zakulisne “vesti senzacije”, jer su to isključivo plodovi davno ogoljenih i ostarelih – zlih namera - tvrde iz Mitropolije.

Mirna Nikčević je poznata po svojim mrzoteljskim stavovima prema SPC

NVO Montenegro International obična je lakrdija iza koje većinom stoje opskurne i iskompromitovane ličnosti...Iza te nevladine organizacije deluju ličnosti koje su u javnom životu Crne Gore već prepoznate po diskriminatorskim stavovima koji se graniče sa fašizmom. Naime, u osnivače te NVO, iz javno dostupnih informacija Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, navode se Mirna Nikčević, Džejson Gold, Komsa Prljić, Vesko Karadžić, Savić Rašović, Aleksandra Radoman Kovačević, Anto Janković i Predrag Marković. Indikativno je to što su, u javnim registrima, pretplaćeni na najveći stepen zaštite, sve kako javnost ne bi doznala ko stoji iza pomenute NVO, ogolio je Građanski pokret URA, šefove ove ''firme'', prilikom jednog ''dijaloga''.

Mirna Nikčević je poznata po svojim mrzoteljskim stavovima prema SPC, objavama o paljenju sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, pre par godina kada je bila crnogorskji diplomata u Turskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)