BEZ DODATNIH SNAGA VOJSKE, MOGUĆE SLANJE U NATO MISIJE: Odrđana sednica Saveta za odbranu i bezbednost Crne Gore

Марија Стевановић
Marija Stevanović

12. 05. 2022. u 20:11

NA SEDNICI Saveta za odbranu i bezbednost razmatran je predlog Ministrastva odbrane Crne Gore koji se odnosi na upućivanje jedinica Vojske Crne Gore u sastav snaga Severnoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize.

БЕЗ ДОДАТНИХ СНАГА ВОЈСКЕ, МОГУЋЕ СЛАЊЕ У НАТО МИСИЈЕ: Одрђана седница Савета за одбрану и безбедност Црне Горе

FOTO: Predsednik.me

Predložena odluka ne predviđa upućivanje dodatnih snaga Vojske Crne Gore, već se pored snaga u sastavu Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force- NRF), stvara zakonski osnov i za upotrebu snaga u NATO misiji Isturenog i pojačanog prisustva (Enhanced Forward Presence- eFP) u svrhu odgovora na krize, a u skladu sa odlukama Severnoatlantskog savjeta i odgovarajućih NATO planova. Savet za odbranu i bezbednost će utvrđeni predlog dostaviti Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje. 

Ovo je saopšteno posle sednice Odbora za odbranu i bezbednost Crne Gore, kojom je predsedavao predsednik Crne Gore Milo Đukanović. U radu je učestvovala predsednica Skupštine Danijela Đurović i predsednik Vlade Dritan Abazović, a po pozivu i ministar odbrane Raško Konjević. 

FOTO: Predsednik.me

- Savet je, na današnjoj sednici, utvrdio i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vreme angažovanja u sastavu snaga Severnoatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize. Na sednici je predstavljen  Izveštaj o stanju u Vojsci za 2021. godinu, kao i izveštaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vežbama u 2021. godini. Članovi Saveta informisani su da je Vojska Crne Gore od planiranih 14 međunarodnih vojnih vežbi učestvovala na 11, od kojih su četiri izvedene u Crnoj Gori. U zaključku je konstatovano da su pripadnici Vojske Crne Gore na vežbama u 2021. godini značajno unaprijedili taktike, tehnike i procedure iz domena izvođenja operacija u urbanoj sredini, u uslovima kompleksnih prijetnji, operacija podrške miru, kao i pomorskih operacija - saopšteno je posle sednice Odbora.

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO IZ NIKŠIĆA: Desetine hiljada ljudi na ulicama - litiju predvodi patrijarh Porfirije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a