KRSTAČA JEDINI SVEDOK ZLOČINA: Posle 81 godinu od aprilskog bombardovanja Podgorice, kosti poginulih još bez obeležja

V. K.

07. 04. 2022. u 06:34

SVEĆE i očeva slika naslonjena na jednom betonskom bloku koji pritiska saksija sa veštačkim cvećem i krstača na kojoj piše "Ovde su grobovi žrtava bombardovanja" nedaleko od Crkve Svetog Đorđa, sve je što je 6. aprila evociralo na najstrašnije događaje od pre 81 godinu, kada je Podgorica bombama zasipana, a njeni žitelji nevino stradali pred naletom bombardera.

КРСТАЧА ЈЕДИНИ СВЕДОК ЗЛОЧИНА: После 81 годину од априлског бомбардовања Подгорице, кости погинулих још без обележја

Bogoljub Velimirović / Foto V. K.

Tog dana 1941. godine, 19 gvozdenih ptica ubilo je oko 150 ljudi, a među njima je bilo i celih familija. Porodica Marka Velimirovića, podgoričkog terzije, takođe je jedna od stradalnih. Italijanska bomba ubila je njegovu majku Milicu (60), suprugu Mariju, sinove Milorada (21), Vasilija (7) i ćerku Draginju (13). Zahvaljujući hadži Blažu Preleviću, na mestu stradanja kod Crkve Svetog Đorđa postavljen je krst koji svedoči o tim zlim vremenima.

Hroničari su zapisali da je Podgorica koja je imala 16.000 stanovnika, u Drugom svetskom ratu bombardovana čak 84 puta!

Ogorčen je Bogoljub Velimirović zbog nemara opštinskih, ali i državnih vlasti što su zaboravile na ovaj tužni događaj i nevine žrtve njihovih sugrađana.

- Mi, potomci nevino nastradalih Podgoričana, po ko zna koji put tražimo od nadležnih da iz pijeteta prema žrtvama bombardovanja, konačno posle više od osam decenija obave civilizacijski čin, sakupe razasute kosti i dostojno ih pohrane u zajedničkoj kosturnici - kaže ogorčeni Velimirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni