"GRADILI" PUT NA ŠTETU DRŽAVE: Odeljenje za borbu protiv korupcije optužuje bivšeg ministra i direktora Uprave za saobraćaj

Z. Z.

15. 03. 2022. u 06:34

ODELjENjE za borbu protiv korupcije u Ministarstvu kapitalnih investicija dostavilo je v. d. vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović informaciju o sumnjama na zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad bivšeg ministra saobraćaja Osmana Nurkovića i bivšeg direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače, a povodom izgradnje tunela Klisura i rekonstrukcije deonice puta Lubnica - Jezerine.

ГРАДИЛИ ПУТ НА ШТЕТУ ДРЖАВЕ: Одељење за борбу против корупције оптужује бившег министра и директора Управе за саобраћај

Osman Nurković, Foto gov-me

To je juče saopštio načelnik Odeljenja Milorad Milošević. Kako se navodi oni su oštetili državu za 20 miliona evra.

- Radovi su bili ugovoreni u decembru 2016. u vrednosti od 34,690 miliona evra. Ni nakon pet godina neizvestan je završetak, a država će morati da plati izvođaču "Euroasfaltu" najmanje još 20 miliona. Osnovano sumnjamo da su Nurković i Parača koristili svoj položaj iako je od početka bilo jasno da neće realizovati projekat u ugovorenim rokovima i po utvrđenoj ceni. Time su svesno, moguće i namerno omogućili nastupanje štetnih posledica - rekao je Milošević.

Milorad Milošević, Foto Printskrin gov-me

Odeljenje za borbu protiv korupcije, dostavilo je VDT-u i informacije u slučaju CEDIS za projekat pametnih brojila.

- Ugovor o nabavci robe vredan 2,62 miliona evra potpisali su krajem 2018. godine tadašnji izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović i Nikola Kovačević, izvršni direktor danilovgradske firme "Mezon". Troškovi instalacije mernih uređaja po ovom tenderu bili su znatno skuplji od samih brojila, što je prosto neverovatno - konstatovao je Milošević.

On je ukazao i da je nezavisna komisija CEDIS-a još ranije dostavila mišljenje da nije trebalo potpisati taj ugovor, već obustaviti postupak i raspisati dva nova tendera za nabavku robe i realizaciju usluge.

Tunel Klisura, Foto Printskrin

U TUŽILAŠTVU 13 PREDMETA

PRVI čovek Odeljenja za borbu protiv korupcije saopštio je i to da su do sada, za godinu i po rada dostavili tužilaštvima 13 predmeta, od kojih je samo jedan okončan za izvoz rude boksita u Češku. Ostali, kako je kazao su u fazi istrage ili za pojedine uopšte nije pokrenut postupak. Takođe, kako je zaključio, šest predmeta dostavljeno je Parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna