SUDBINA JEZIKA U SUDBINI NARODA Tribina Udruženja književnika: Crnogorski jezik politička manipulacija, nismo se oslobodili matrica iz 1945.

Srna

20. 02. 2022. u 10:52

SUDBINA naroda je u sudbini jezika, a tamo gde politika umeša prste najčešće strada istina, istaknuto je na skupu "Jezik je temelj naroda", koji je organizovalo Udruženje književnika Crne Gore povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

СУДБИНА ЈЕЗИКА У СУДБИНИ НАРОДА Трибина Удружења књижевника: Црногорски језик политичка манипулација, нисмо се ослободили матрица из 1945.

Foto: Šaterstok

"Sudbina naroda je u sudbini jezika, koji je njegova domovina... Jezik je pečat i naše ime. Pismo je smisao da smo bili i jesmo još Srbi", rekao je književnik Slobodan Čurović sinoć na skupu održanom u Manastiru Svetog Simeona Mirotočivog.

On je istakao svojevrsnu inferiornost srpskih krunskih kulturnih i naučnih institucija – Srpske akademije nauka i umetnosti i Matice srpske, a spram izrade rečnika srpskog književnog i narodnog jezika, kao i o pitanju pravopisa.

Jer, kako je rekao, još nisu oslobođene ideološke matrice uspostavljene nakon 1945. godine.

Poseban deo izlaganja posvetio je ćirilici, kao pismu koje nas vezuje sa našim kulturnim, duhovim i istorijskim nasleđem. Naveo je i da potreba da projekat "crnogorski" jezik opstaje uz pomoć državnog aparata, govori o tome da je reč o proizvodu nastalom političkom manipulacijom.

"Tamo gde politika umeša prste strada najčešće istina", rekao je književnik Slobodan Milić i dodao da se tako desilo da se "politika izborila da srpski bude i hrvatski“.

Podsetio je i na dešavanja proteklih decenija, koja su dalje usitnila srpski jezik, a do kojih su, kako je rekao, doveli kvaziintelektualci koji nemaju ni osećaja, ni znanja potrebnih za standardizaciju jezika.

On je zaključio da je suština u jezičkoj sadržini, a ne u preimenovanju jezika. 

BONUS VIDEO: ON JE NAPRAVIO SAVREMENI SRPSKI JEZIK: Pre 158 godina umro je Vuk Karadžić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)