SVETI SAVA SABRAO I DUHOVNO PREPORODIO NAROD: Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju (FOTO)

M. S.

27. 01. 2022. u 21:39

SVETI Sava uspeo je da sabere narod i da ga celog duhovno preporodi zato što je bio sasud Duha Svetoga, takav duhovni autoritet da ga je ceo narod prihvatio i poslušao.

СВЕТИ САВА САБРАО И ДУХОВНО ПРЕПОРОДИО НАРОД: Митрополит Јоаникије у манастиру Светог Саве на Савиној главици у Доњем Грбљу (ФОТО)

Foto: Mitropolija

- Ispunivši se božanske svetlosti i ljubavi i silom reči Božije i mudrosti, pojavio se kao sunce koje je duhovno zagrejalo srca našega naroda i od tada počinje jedna epoha duhovnog uzrastanja, stvaranja, jačanja države. Ceo narod se objedinio oko reči Svetoga Save, oko njegovoga učenja. Primio njegovu nauku i nemamo nikakvih svedočanstava da je u svom narodu Sveti Sava tada imao nekoga ko mu se protivio. 

Ovo je deo besede Mitropolita crnogorsko-primorskoog Joanikija nakon svete liturgije na Savindan u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju, u kojoj je podsetio da je Sveti Sava imao dar da miri zavađene, ukazavši na izmirinje braće Stefana i Vukana, koja su se zavadila zbog vlasti, te da je od tog izmirenja zavisilo dalje napredovanje srpskoga naroda i srpske države.

Foto: Mitropolija

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao je da se Sveti Sava prvo potrudio da svoje srce oplemeni, da svoju dušu oblagorodi, da se duhovno preporodi, da primi silu Božije reči kroz molitvu i postove i neprestano duhovno usavršavanje i učenje, primanje Božije nauke od najmudrijih toga doba.

- Tek je onda mogao da propoveda reč Božiju, da miri zavađene, da ih objedinjuje u veri i ljubavi, u dobroti i zajedničkom trudu i radu, besedio je Mitropolit Joanikije, čestitajući praznik prvog arhiepiskopa srpskog koga, kako je kazao, slavi cela pravoslavna vaseljena.

Mitropolit Joanikije je ukazao na veliko nasleđe Sv. Save, koje on ima kroz naše svetitelje, koji su nastavili sve ono što je on započeo. 

Foto: Mitropolija

- Sveti Sava je ovde je osnovao Episkopiju zetsku, njegovim blagoslovom ona živi i stvara punih osam vekova. I sada nam se čini da živi opet punim životom kao u doba Svetoga Save, zahvaljujući mnogo velikom trudu i velikoj žrtvi nastavljaču dela Svetoga Savi, našem blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju - besedio je Mitropolit Joanikije čestitajući hramovnu slavu sestrinstvu svete obitelji na Savinoj glavici.

 
    
BONUS VIDEO: 

SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINjOM: „Novosti“ na prvom grobu svetitelja u Velikom Trnovu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)