DRITAN SA MILOM RUŠI KRIVOKAPIĆA: Koalicija "Crno na bijelo" podnela inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore

V. KADIĆ

19. 01. 2022. u 20:12

KOALICIJA "Crno na bijelo" Dritana Abazovića, aktuelnog vicepremijera, podnela je u sredu Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

ДРИТАН СА МИЛОМ РУШИ КРИВОКАПИЋА: Коалиција Црно на бијело поднела иницијативу за изгласавање неповерења Влади Црне Горе

Dritan sa članovima koalicije "Crno na bijelo" / Foto GP Ura

Dokument su, pored te liste, "overili" i poslanici opozicionih stranaka - Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske liste i Albanske koalicije, kao i deo poslanika Demokratske partije socijalista. Među potpisnicima nema poslanika ostatka pobedničkih stranaka na izborima 30. avgusta 2020. - Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Sasvim je izvesno da će Abazović lako doći do cilja glasovima DPS-a i ostalih opozicionih i manjinskih stranaka. Vanredna sednica parlamenta biće održana narednog meseca.

- Građanski pokret URA neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU i zato je već uputila inicijativu na osnovu koje će se videti da li aktuelna vlada ima podršku većine poslanika - saopšteno je iz ove partije. - Ovo je pre svega test da li koncept manjinske vlade koju smo predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu. Ne možemo se praviti da se ništa ne događa i da procesi nisu blokirani. Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, mi smo ponudili koncept manjinske vlade bez DPS I DF svim poslanicima i nadamo se da će se velika većina u parlamentu podržati takav koncept.

Dan nakon ponude URA, reagovalo je Predsedništvo partije Mila Đukanovića, poručujući da će podržati svaku inicijativu koja bi dovela do smene aktuelne vlade. Slično su reagovale Bošnjačka stranka i albanske koalicije.

O tvrdnjama premijera Zdravka Krivokapića da u taboru SNP-a vlada nejedinstvo kada je u pitanju glasanje o nepoverenju Vladi, demantovali su iz ove partije.

- Svi ćemo glasati kako odluče organi partije - poručio je lider SNP Vladimir Joković. - Suočeni sa velikim pritiskom javnosti i iščekivanju da se reši pitanje o budućnosti Vlade, mi smo pristali na rešenje za ovu i ovakvu vladu, iako smo odmah ukazali da ekspertska vlada nije dobar potez.

Joković je kazao da su od Vlade očekivali da potpiše Temeljni ugovor, razmontiranje DPS-a, popis stanovnika, sređivanje biračkog spiska i donošenje velikog broja reformskih zakona.

- Očekivali smo i bolje odnose sa Srbijom, ali ništa od toga se nije desilo - podseća Joković.

MANDIĆU PRIPADALO ČELO

VLADIMIR Joković je podsetio da je na čelu pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore" trebalo da bude Andrija Mandić, a ne Zdravko Krivokapić.

- To nije bilo dovoljno za Krivokapića, već je iza naših leđa potpisivao razne sporazume - kazao je Joković. - SNP je prošao mučan period od formiranja Vlade, ko će gde, kome šta pripada. Na kraju, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija rekao je da bira ekspertsku vladu. Rekli smo da to nije dobar koncept, ali smo podržali vladu samo da bismo rasteretili građane da se DPS neće vratiti.

ABAZOVIĆ DA PODNESE OSTAVKU

MINISTAR ekonomskog razvoja Jakov Milatović je u ime aktuelnih ministara pozvao potpredsednika Vlade Dritana Abazovića da podnese ostavku.

- Imajući u vidu da je potpredsednik Vlade Dritan Abazović podneo inicijativu za rušenje vlade sa onima koji su odgovorni za moralno i ekonomsko posrnuće Crne Gore, o čemu je i sam bezbroj puta govorio, smatramo da je etički da podnese ostavku u vladi koju ruši - saopštio je Milatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)