IZNELI TONE DROGE, KRIV SAMO ĐOKO: Posle zaplene kokaina u magacijnu “Volija”, uz uhapšenog špeditera iz Bara, još nekoliko osoba osumnjičeno

V. KADIĆ - S. ĐOKIĆ

14. 01. 2022. u 21:56

ŠPEDITER iz Bara Đoko D. zasad je jedini uhapšen zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je krijumčarila pola tone kokaina, vrednog oko 20 miliona evra, u paketima banana, dopremljenih iz Ekvadora, koje su bile namenjene podgoričkoj kompaniji "Voli", vlasnika Dragana Bokana, bliskog prijatelja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

ИЗНЕЛИ ТОНЕ ДРОГЕ, КРИВ САМО ЂОКО: После заплене кокаина у магацијну “Волија”, уз ухапшеног шпедитера из Бара, још неколико особа осумњичено

Foto Shipinfo

Na konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije saopšteno je da je još nekoliko osoba iz Crne Gore uključeno u ovaj prljavi posao, ali se na njihovoj identifikaciji još radi. Rečeno je da je od 109 kontejnera, koji su kontrolisani u Baru, 70 sadržalo banane i da je pošiljka praćena do terminala u Podgorica i kupca - kompanije "Voli trejd".

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da sa sigurnošću može tvrditi da kokain nije bio namenjen kompaniji "Voli", već da je trebalo da bude uzet na putu od Bara do magacina ove podgoričke firme.

- Paketi sa drogom bili su toliko različiti da bi ih i dete otkrilo. Droga je trebalo da bude u skladištu, gde je najmanje tri puta ranije preuzeta - u junu, avgustu i oktobru prethodne godine. U jednom slučaju je falilo dve tone i 50 kilograma banana, što upućuje da je toliko droge izneseno iz Slobodne zone. Kada su ovi kontejneri otvarani, carinici su konstatovali da je falilo robe i oni su uredno obaveštavali kompaniju iz Slovenije, koja doprema ovo južno voće - rekao je Katnić, tvrdeći da "roba" nije trebalo da dođe u "Voli", kompaniju koja je, kako je rekao, u proteklih pola godina više puta tražila da se proveravaju kontejneri kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, a da je to učinjeno i za ovaj kontejner.

Katnić objašnjava da je droga, ipak, stigla u "Voli" zbog propusta u obaveštajnim službama. On tvrdi da kokain ima čistoću od 96 odsto, ali nije želeo da odgovori na pitanje da li ova droga pripada jednom od dva kotorska klana.

Tovar od pola tone kokaina pronašli su radnici podgoričke kompanije u paketu sa bananama, da bi potom uprava "Volija" pozvala policiju. Po rečima specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, tužilaštvo je došlo do podataka koji upućuju na sumnju da je tokom prošle godine u Sloveniji, Crnoj Gori, i teritoriji Ekvadora stvorena kriminalna organizacija koja se bavila neovlašćenom proizvodnjom, držanjem i prodajom droge.

- Dokazi upućuju na to da je pripadnik ove kriminalne organizacije postao i jedan crnogorski državljanin, Đoko D., koji obavlja poslove špedicije. Prikupljeni su dokazi koji upućuju da je ta osoba imala zadatak da obavlja manipulaciju kontejnera sa bananama u kojima je smešten kokain, da dostavlja brojeve kontejnera kupcima ovog južnog voća, a sve u cilju izuzimanja droge ispod mera carinika - kazao je Turković, dodajući da su članovi ove grupe postala još neka lica iz Crne Gore na čijem identitetu se radi intenzivno. - Reč je o državljanima Crne Gore koji su obavljali zadatke u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, a zadatak im je bio da postupajući po naredbama i uputstvima organizatora prikrivaju kontejnere sa drogom, da izuzimaju drogu iz kontejnera i predaju je drugim članovima grupe.

AKO ME SE SETE...

NE verujem da će novi Tužilački savet, ako budu radili po zakonu, a ja nemam razlog da sumnjam u kredibilnost tih ljudi, prekinuti moj radni odnos - kazao je Milivoje Katnić, koji je podsetio da još nije stekao uslov za penziju. - Mislim da bi to bio veliki trošak za državu kada bi došli do Strazbura. Ja svakog ohrabrujem da fino, regularno podnese zahtev za moju smenu. Pa ako me se sete na Dan tužilaca, sete me se. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović mora reći zbog čega insistira na mojoj smeni. Sav se naježim kada dobijem pitanje da li očekujem smenu.

ISTRAGA ZA UBISTVO RADULOVIĆA

SDT je proširilo istragu protiv Đ. P. zbog sumnje da je učestvovao u otmici i ubistvu Mila Radulovića zvanog Kapetan. To je saopštio specijalni tužilac Saša Čađenović, dodajući da Đ. P. sumnjiče da je 21. decembra 2020. godine sa M. R. u štek stanu ubio Radulovića. Čađenović je kazao da su 24. decembra prošle godine doneli naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba koje sumnjiče da su pripremale više ubistava.

RASTODER NAPUŠTA LUKU BAR?

Slovenačka kompanija "Rastoder grupa", čiji je vlasnik Izet Rastoder, najavila je u petak da planira da napusti luku Bar i da preusmeri kontejnere u druge luke zbog visokog rizika od zloupotrebe radi krijumčarenja. U paketima banana te kompanije u Podgorici je pre par dana pronađeno oko 500 kilograma kokaina.

- Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda svaki kontejner, koji brod za nas doveze u luku Bar. Nažalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva - saopštila je Rastoderova kompanija, jedna od vodećih uvoznika banana iz Centralne i Južne Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!