KARANTIN TRI DANA KRAĆI: Stupila na snagu odluka instituta za javno zdravlje o trajanju obavezne samoizolacije

I. D. S.

11. 01. 2022. u 06:34

ODLUKA da se vreme izolacije za osobe koje su zaražene virusom korona skrati za tri dana stupila je juče na snagu.

КАРАНТИН ТРИ ДАНА КРАЋИ: Ступила на снагу одлука института за јавно здравље о трајању обавезне самоизолације

Foto ijzcg.me

Tako će od sada, umesto 10, karantin biti obavezan sedam dana, osim za osobe koje se leče u bolnicama ili su imunokompromitovani, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

- Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu telesnu temperaturu, niti znakove respiratorne infekcije - navode iz IJZ.

Kako su kazali, skraćuje se i vreme karantina za sve bliske kontakte, te će on sada biti obavezan u trajanju od 10, umesto 14 dana.

- Pod bliskim kontaktom se podrazumevaju svi članovi domaćinstva. Ukoliko je bilo bliskih kontakata i sa ljudima van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbedi podatke tog kontakta i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi. Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u kovid-ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati virusu korona. Na osnovu rešenja o izolaciji za obolelog izdaje se rešenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja - saopšteno je iz IJZ.

Poslednjih dana u Crnoj Gori se na dnevnom nivou registruje više od 2.000 novih slučajeva zaraze virusom korona, samim tim i više hiljada osoba koje su u obavezi da budu u karantinu. Za samo deset dana izdato je više od 21.000 rešenja o samoizolaciji, navode u Upravi za inspekcijske poslove.

Kako navode u Upravi, od 27. decembra do 8. januara napisana su 21.282 rešenja o smeštaju u samoizolaciju, što je u proseku dnevno po 2.500 rešenja. Prema rečima pomoćnice direktora Uprave za inspekcijske poslove Ane Vujošević u jedom danu nije moguće otkucati toliki broj rešenja i uneti ih u sistem pa je, kako je dodala, između tri do četiri dana bilo potrebno od dobijanja pozitivnog testa na kovid 19 do procesuiranja rešenja.

- Otežavajuća okolnost inspektorima bila je što prilikom davanja kontakta izostane imejl adresa koja je u ovom trenutku najrelevantnija, jer slanje poštom može potrajati nekoliko dana - kazala je Vujoševićeva.

KAŠNjENjE REŠENjA

UKOLIKO nekome rešenje ne stigne u roku od četiri dana, trebalo bi da kontaktira sa Sanitarnom inspekcijom, poručila je pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove, Ana Vujošević. Ona napominje da bi trebalo da bude dovoljno da poslodavcu prikažu pozitivan test, ali da ako to nije dovoljno, nema razloga za brigu, jer će rešenje stići do isteka samoizolacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)