MEDOJEVIĆ O FINANSIJSKIM MUKAMA CRNE GORE: Program "Evropa sad, Grčka sutra" poremetio sistem zarada

Novosti online

27. 12. 2021. u 14:12

PROGRAM “Evropa sad, Grčka sutra" poremetio je sistem zarada u javnom sektoru, tvrdi predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

МЕДОЈЕВИЋ О ФИНАНСИЈСКИМ МУКАМА ЦРНЕ ГОРЕ: Програм Европа сад, Грчка сутра пореметио систем зарада

Foto: TV Prva printskrin

- Prema postojećem sistemu obračuna zarada u prosveti, koji je definisan Granskim kolektivnim ugovorima, za najjednostavnije poslove je predviđen koeficijent 3.10. Obračunska vrednost koeficijenta je utvrđena od strane Socijalnog saveta na 90 evra. Sad kada je plata za najjednostavnije poslove 450 evra, moraju se ponovo redefinisati ili koeficijenti definisani Granskim kolektivnim Ugovorom ili obračunska vrednost koeficijenta. Važeća zarada u prosveti se obračunava prema Granskom kokektivnom. Zarada se obračunava po modelu koeficijent puta obračunska vrednost koeficijenta - saopštio je Medojević.

Za najjednostavnije poslove zarada je 3,10 puta 90 evra što iznosi 279 evra, navodi predsednik Pokreta za promjene.

- Sad je ta zarada 450 evra. Neophodno je sad uskladiti Granski kolektivni ugovor ili treba promeniti obračunsku vrednost koeficijenta sa 90 na 150 evra, ili treba promeniti koeficijente. Ako se promeni obračunska vrednost koeficijenta na 150 onda plata nastavnika sa važećim koeficijentima će biti od 750 do 1.000 evra. Druga varijanta je da se promene koeficijenti, ali to mora da se pregovara sa Sindikatom. U svakom slučaju minimalna zarada od 450 evra otvara pitanje zakonitosti isplate zarada u prosveti i pravnog osnova za tužbe zaposlenih. Autori ovog programa iz Beograda, nemaju političku odgovornost za katastrofalne posledice koje će izazvati u sistemu zarada i odnosima na tržištu rada. Ministar Spajić je obični pi-ar “žutih lopova” iz Beograda i ne shvata efekte ovih mera na sistem. Ja imam problem jer znam kraj ovog filma. Gledao sam ga više puta - zaključuje Medojević.

BONUS VIDEO: URNEBESNI SNIMAK SA "KOMITSKOG" SKUPA - Na raspopa Miraša pao transparent

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)