NAJVIŠE VERUJU SRPSKOJ CRKVI: Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava pokazalo pad Milovog DPS

V. K.

15. 12. 2021. u 08:38

SRPSKA pravoslavna crkva u Crnoj Gori i dalje ima najviše poverenje građana (47,5 odsto), a nešto manje sistem obrazovanja i zdravstva. Najmanje poverenja zaslužila je nekanonska Crnogorska pravoslavna crkva - 10,1 odsto.

НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ СРПСКОЈ ЦРКВИ: Истраживање Центра за демократију и људска права показалo пад Миловог ДПС

Foto V. Pavićević

To je pokazalo istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava. Ako bi iduće sedmice u Crnoj Gori bili održani parlamentarni izbori volja građana od 30. avgusta prošle godine kada je pao režim Mila Đukanovića gotovo da bi ostala nepromenjena. Ono što je vidljivo jeste da nekadašnja DPS vlast konstantno beleži pad.

Istraživanje pokazuje da bi za DPS glasalo 30,5 odsto građana, DF - 20,04 i Demokrate 19,3 odsto. Istraživanje pokazuje da SDP bivšeg predsednika Ranka Krivokapića dobila podršku 4,3 odsto ispitanika, dok bi članica aktuelne vlasti - SNP bila ispod cenzusa -sa 2,9 odsto podrške. Ako bi premijer Zdravko Krivokapić osnovao svoju partiju gotovo polovina ispitanika, njih 49,2 odsto, sigurno ne bi za nju glasala, dok bi ta stranka imala siguran glas od 3,3 odsto ispitanika.

Ovo istraživanje plasirano je dan nakon što je parlamentarna opozicija povukla inicijativu o glasanju za nepoverenje aktuelnoj Vladi Crne Gore. I ovo istraživanje pokazuje da je raspoloženje građana takvo da DPS napušta sve veći broj birača.

Politički analitičar Boško Vukićević smatra da još jedan u nizu poraza DPS ne znači da je Vlada Zdravka Krivokapića pobedila. On ukazuje da su izneverena očekivanja slobodnih ljudi, mahom iz tzv. litijskog pokreta koji je iznedrio pobedu nad diktaturom Mila Đukanovića, ali i zbog nepotpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, neodržavanje popisa stanovništva, privredna stagnacija i nedovoljne strane investicije, situacija da je "mafija jača od države"...

- Kako Krivokapić ima najveću odgovornost i krivicu za postojeće stanje, na njemu je da povuče i odgovarajući potez - da podnese ostavku! Mislim da je sada već svima jasno da je njegov opstanak na datoj poziciji otežavajuća okolnost za bilo koju mogućnost nalaženja kompromisa. Kao što vidimo ovo je otišlo predaleko, a rešenje se ne nazire. Vanredni izbori su u ovom trenutku jedina realna mogućnost. Neko ih želi, neko ne, ali im se trenutno ne vidi alternativa, i do njih će sigurno uskoro doći ako u poslednjem, ekstremnom trenutku ne bude postignut neki dogovor - uveren je Vukićević.

Istraživanje je pokazalo da građani najmanje veruju tužilaštvu, političkim partijama i kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"PAKT"

GRAĐANSKI pokret URA, SNP i manjinske partije najavili su za danas potpisivanje memorandum o saradnji. Lider URE Dritan Abazović kazao je da se dokument odnosi na pomirenje i na evropske integracije.

- Ponosan sam i zadovoljan jer integrišemo manjinske narode sa nekim partijama sa kojima možda u prethodnom periodu nisu imali značajnu saradnju - kazao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini