KATOLICI NEĆE KOVID-POTVRDE: Predstavnici verskih zajednica o novim merama za suzbijanje virusa korona

V. KADIĆ

07. 12. 2021. u 08:38

BARSKA nadbiskupija i kotorska biskupija neće tražiti kovid-potvrdu kao uslov za ulazak u verske objekte, što je propisano novim merama za borbu protiv virusa korona.

КАТОЛИЦИ НЕЋЕ КОВИД-ПОТВРДЕ: Представници верских заједница о новим мерама за сузбијање вируса корона

Foto Kotorska biskupija

Barski nadbiskup Rok Đenlješaj i kotorski biskup Ivan Štironja saopštili su da ih je iznenadila odluka zdravstvenih vlasti bez prethodnih konsultacija sa crkvenim poglavarima jer "duboko zadiru u versku slobodu i samu dobrobit vernika koji svojim odgovornim pristupom borbi za zdravlje daju i svoj doprinos nošenjem maske i vakcinacijom".

Merama za suzbijanje virusa verske zajednice dužne su da obrede organizuju uz obezbeđivanje najmanje četiri metra kvadratna prostora po osobi. Onemogućava se ulazak vernicima u verski objekat bez jednog od dokaza iz nacionalne digitalne kovid-potvrde i to da su potpuno vakcinisani, negativnog rezultata PCR testa koji je izdat od ovlašćenje laboratorije i nije stariji od 72 sata, ili negativnog rezultata brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 časova.

Iz barske nadbiskupije i kotorske biskupije poručuju da ih "zbunjuju i ponižavaju stavovi koji bi hteli da se verski delatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i sprovođenje donesenih mera".

- Katolička crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da bi zaštitila zdravlje vernika koji pohađaju crkve, samostalno primenjivala mere za suzbijanje koronavirusa, kakve su bile na snazi u drugim zemljama. Zahvalni smo Bogu jer nijedna katolička crkva u Crnoj Gori nije bila žarište zaraze niti širenja virusa korona - navodi se u saopštenju.

U merama nadležnih apostrofira se da su verske zajednice obavezne da odrede jedno ili više lica koja će vršiti kontrolu prilikom održavanja verskih obreda. Te osobe će kontrolisati da li vernici prilikom ulaska i boravka u verskim objektima nose zaštitne maske i poštuju meru minimalne fizičke distance.

OTVORITI OSTROŠKA VRATA

Mitropolit Joanikije povodom najnovih epidemioloških mera kazao je da moramo držati vrata manastira Ostroga i ćivot Svetog Vasilije sve vreme otvorenim "da bi svi oni i koji boluju i oni koji se trude oko bolesnika, a koji žele da dođu ovde da se pomole Bogu i za svoje i za zdravlje svojih bližnjih, da im omogući pristup najvećem iscelitelju i čudotvorcu Svetom Vasiliju Ostroškom".

- Nije sve u medicini, nije sve u tome ni koliko će čovek živeti, nego kako će živeti.

Najvažnije je da sačuvamo veru, obraz, čast i ljubav prema Bogu i prema bližnjima - poručio je iz ostroške svetinje mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a