POMOĆ PO 12.000 EVRA: Podrška Vlade bivšim metalcima i rudarima

I. D. S.

04. 12. 2021. u 07:39

VLADA je na poslednjoj sednici utvrdila Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, koji predviđa da im se u naredne četiri godine isplati pomoć od po 12.000 evra.

ПОМОЋ ПО 12.000 ЕВРА: Подршка Владе бившим металцима и рударима

Foto: Depositphotos

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović ističe da je reč o prvom koraku ka ispravljanju dugogodišnje nepravde prema bivšim radnicima tog sektora.

Ipak, penzioneri KAP nezadovoljni su ovim rešenjem, smatraju da je reč o prevari, i to kako kaže njihov predstavnik Nikola Raković, iz više razloga. Zbog toga su pisali ministru Milatoviću i tražili da se oni isključe iz ovog programa, a otpremnine im se isplate po ranije donesenom leks specijalisu.

- Prva stvar je što su oni otpremninu koja je definisana kolektivnim ugovorom o socijalnom programu preinačili u "podrška". Ispada da su oni humanitarci koji nam daju pomoć, a ne ono što nam država duguje. Samim tim zakon ne daje garanciju da će nam novac biti isplaćen, već mogu da nam isplate prvu ratu i posle kažu nemamo za drugu. Takođe, u slučaju da neko od bivših radnika premine, država se oslobađa dalje isplate, odnosno pravo se ne prenosi na porodicu - kaže Raković.

Tvrdi i da je nejasno na koji način je određen iznos od 12.000 evra po radniku, te da se nekima duguje više, nekima manje od toga, što dovodi do nove nepravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)