MILO JURI JEDAN GLAS: Inicijativa opozicije o glasanju o nepoverenju Vladi uskoro pred poslanicima Skupštine

V. KADIĆ

02. 12. 2021. u 07:10

SAMO jedan glas nedostaje lideru crnogorske opozicije Milu Đukanoviću da sruši Vladu Zdravka Krivokapića!

МИЛО ЈУРИ  ЈЕДАН ГЛАС: Иницијатива опозиције о гласању о неповерењу Влади ускоро пред посланицима Скупштине

Poslanici DPS u Skupštini, Foto Skupština CG

Četrdeset poslanika DPS, SDP, SD, BS i albanskih stranaka potpisalo je inicijativu da se po hitnom postupku glasa o nepoverenju Vlade Crne Gore. Na drugoj strani je 41 poslanik vladajuće većine iz redova tri pobedničke koalicije na izborima 30. avgusta prošle godine. Može li se desiti da se neko iz tog tabora prikloni opozicionoj inicijativi? Sveža su sećanja na bivšeg lidera i poslanika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića koji je 2016. kao opozicionar glasao za poverenje Vlade Mila Đukanovića, da bi potom kao nagradu dobio mesto ambasadora Crne Gore u Kini, uz platu od 4.606 evra.

- Videćemo da li će se pojaviti neki novi Darko Pajović. Može da se dogodi - kaže za "Novosti" politički analitičar profesor dr Srđa Vukadinović.

- Doduše on i ne bi trebalo da ponese taj epitet, jer su danas sasvim drugačije okolnosti.

Vukadinović podseća da stabilnost Krivokapićevoj vladi daje američka ambasada koja je otvoreno stala iza Abazovića i njegove grupe.

- Ako najveći subjekat u parlamentarnoj većini Demokratski front ne želi aktuelnu vladu, onda se tome mora udovoljiti. Međutim, ova vlada je pod tom hipotekom skoro od početka svog mandata od decembra prošle godine. Ona je nevoljno i prihvaćena s obzirom na to da je Demokratski front kao najveći činilac u pobedničkoj koaliciji bio potpuno eliminisan. Sve ovo što se radi oko vlade usmereno je ka tome da oni ne budu u njoj - ističe Vukadinović.

- Sve to diriguju američka ambasada i neki partneri iz te većine, pre svega URA i delom Demokrate. Ako DF ne uspe da sruši ovu vladu biće najveći gubitnik, jer će biti potpuno izolovan, a neko drugi ili treći sa strane može da uđe i da pravi neku drugu koaliciju koja će da pravi novu vladu sa nekim kozmetičkim izmenama. Kad kažem neko drugi, mislim na Ambasadu SAD koja želi da na premijerskom mestu vidi Dritana Abazovića. S druge strane, Milo pokušava da spase svoju kožu od eventualnih postupaka protiv njega o čemu su u američkoj ambasadi dobro obavešteni. Rušenjem ove vlade DF spasava sebe. Međutim, ako prođe, ova vlada ostaće kao površna i banalna bez podrške većine u parlamentu.

Foto PREDSJEDNIK.ME

Poslanik DF i Pokreta za promjene Nikola Bajčetić poručio je da je DPS neprijatelj Crne Gore sa kojim DF neće sarađivati.

- DF neće glasati za inicijativu opozicije o nepoverenju Vladi Zdravka Krivokapića, bez obzira na to što o radu te vlade ne misli ništa dobro - saopštio je Bajčetić.

Lider SNP Vladimir Joković ponavlja da ta stranka želi da se izabere nova vlada, jer postojeća nije opravdala njihova očekivanja, dok potpredsednik DPS, Duško Marković ocenjuje da svaki dan ove Vlade donosi nesagledivu štetu po crnogorsku ekonomiju, zdravlje građana, demokratiju i društvo u celini.

- Samo političko licemerje i poigravanje sa sudbinom građana i države, i to pred očima domaće i međunarodne javnosti može produžiti mandat Krivokapićevoj vladi - kazao je Marković.

ISKLjUČEN IZ PROCESA

INICIJATIVA za izglasavanje nepoverenja vladi politički je marketing za lokalne izbore u Podgorici. Ne znam ko bi mogao da preokrene slobodnu volju građana od 30. avgusta - kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

O sastanku sa parlamentarnom većinom, budući da je DF kazao da je 10. decembar rok za dogovor, premijer je dodao da su njega isključili iz procesa i da njemu nisu poslali platformu, već partijama.

DEMOKRATE NE DAJU PODRŠKU

POTPREDSEDNIK Demokratske Crne Gore Momo Koprivica saopštio je da poslanici te partije neće glasati za inicijativu opozicije.

- Nema tih para kojima se može kupiti obraz, a obraz nije obraz ako se može kupiti, pa ni za 21 milion. Oni koji nude pare i oni koji ih uzimaju za rušenje ove Vlade završiće u Spužu - poručio je poslanik Demokrata.

- Nema veće izdaje od izdaje izborne volje građana. Svako ko iz parlamentarne većine digne ruku za rušenje Vlade čini najveću izdaju u istoriji Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)