U HOTELIMA JOŠ 30.000 LEŽAJEVA: Vlada Crne Gore usvojila je strategiju razvoja turizma do 2025. godine

Z. Z. - B. D.

01. 12. 2021. u 06:34

U CRNOGORSKIM hotelima sa pet zvezdica trenutno ima skoro pet hiljada kreveta, a u onima sa četiri zvezdice gotovo 22.000.

У ХОТЕЛИМА ЈОШ 30.000 ЛЕЖАЈЕВА: Влада Црне Горе усвојила је стратегију развоја туризма до 2025. године

Raznovrsnija ponuda na primorju, Foto Arhiva NovostiFoto

Strategijom razvoja turizma Vlade Crne Gore do 2025. planirano je da u vodećim turističkim objektima bude sedam i po hiljada više, odnosno 23.500 u hotelima sa četiri zvezdice.

- Osim rasta broja kreveta, Strategija predviđa raznovrsniju ponudu, produženje sezone, ujednačen regionalni razvoj, kao i smanjenje pritiska na obalu - stoji u Vladinom dokumentu.

Takođe se dodaje da turizam i dalje predstavlja stratešku granu razvoja crnogorske ekonomije, ali tako da turistička privreda obezbedi povećanje broja radnih mesta, rast životnog standarda. Vlada je opredeljena za kontinuirani održivi razvoj turizma, sa fokusom na efikasno korišćenje resursa, uz promociju Crne Gore kao zelene, održive i odgovorne turističke destinacije.

Iz Vlade je, takođe, potvrđeno da je svetski poznata hotelska grupa "Radison" najavila izgradnju hotela sa pet zvezdica u Baru. Kompleks, koji će osim hotelskih jedinica, pratiti i SPA, konferencijski prostor i ostalo, biće izgrađen, kako je najavljeno do 2025. godine.

- Ideja je da pokažemo otvorenost za dolazak velikih brendova u Crnu Goru. Opravdana je bojazan javnosti jer je bilo pompeznih najava o dolasku raznih brendova u CG pa se to nije dešavalo. Međutim, ono što razlikuje ovu od drugih situacija je da se država obezbedila, da želimo da dolaze veliki brendovi u Crnu Goru, ali i da se poštuju ugovori - kazao je potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović poželeo je dobrodošlicu predstavnicima "Radison grupe", dok je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao da je najbitnija stvar što je investicija dobro garantovana od strane investitora.

- Postoji bankarska garancija od 7,5 miliona evra. Imamo garanciju da će više od 57 miliona evra biti investirano u narednih pet godina. Znamo da je investitor obezbedio sredstva - naveo je Spajić.

- Verujemo da će sa ovim projektom Bar dobiti jednu dodatnu vrednost koju nije imao do sada.

Ciljevi, pored rasta broja kreveta u hotelima, jesu jačanje kapaciteta u malim i srednjim objektima naročito na severu. Takođe da se poboljša putna mreža radi dostupnosti turističkih centara, ali i uvezivanje poljoprivredne proizvodnje sa uslugama, navodi se u Strategiji.

UPRAVLjAČKI MODEL

- NAMERA je da se prevaziđe da Crna Gora bude samo destinacija mora i sunca, što bi značilo da se širi ponuda, produži trajanje sezone, stvore preduslovi ravnomernog regionalnog razvoja - precizirali su iz Vlade i dodali da je pravi trenutak da se posveti pažnja ne samo oporavku turizma, već i razvoju upravljačkog modela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest