ZATRAŽILI PAD ZDRAVKOVE VLADE: Poslanici opozicije uputili i formalno parlamentu zahtev koji su najavljivali

V. K.

30. 11. 2021. u 06:34

POSLANICI crnogorske opozicije, njih 40 od 81, koliko Skupština Crne Gore ima ukupno poslanika, dostavili su parlamentu inicijativu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi Zdravka Krivokapića.

ЗАТРАЖИЛИ ПАД ЗДРАВКОВЕ ВЛАДЕ: Посланици опозиције упутили и формално парламенту захтев који су најављивали

Parlamentarci će biti pred izazovom, Foto: D. Milovanović

Ovu informaciju potvrdio je juče na svom tviter-nalogu lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević poručujući: "Očekujemo podršku ubedljive većine poslanika".

Zahtev za razrešenje Krivokapićevog kabineta potpisali su poslanici DPS, SDP, SD, Bošnjačke stranke, albanskih koalicija.

- Crna Gora je pod rukovodstvom aktuelne vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višepartijskog sistema. Obim i karakter te krize svakako upućuju na činjenicu da se radi o stanju političkog i institucionalnog sistema gotovo bez presedana u savremenim reprezentativnim demokratijama. Predsednik Vlade i Vlada su odavno izgubili legitimitet u Parlamentu budući da Vlada nema većinsku podršku što je u javnosti više puta saopšteno od strane većeg broja poslanika - navodi se, između ostalog u inicijativi opozicije.

Uporedo sa ovim manevrom crnogorskih opozicionara, Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sastao se sa Aleksom Bečićem, šefom crnogorskog parlamenta i poručio kako se nada da će već na narednoj međuvladinoj konferenciji 13. decembra delegacija Crne Gore ponuditi jasan signal koji bi pokazao da zvanična Podgorica zna kojim putem treba da ide.

Da li će to biti sa Vladom, koju predstavlja Zdravko Krivokapić, ili po nekom novom modelu, koju je kroz platformu partnerima iz vladajuće većine ponudio Demokratski front. Ovaj politički savez nudi novu Vladu, a da mesto premijera "pokriju" Demokrate ili URA. Dokument je na čekanju do 10. decembra. Međutim, u stranci Dritana Abazovića, potpredsednika Vlade, i dalje su čvrstog stava da neće prihvatiti formiranje nove vlade.

Krizu vlasti u Crnoj Gori pomno prate u Briselu.

- Evropska unija se neće mešati u to ko treba da bude u Vladi Crne Gore. Želimo Vladu koja će imati EU u centru svojih interesovanja - poručio je visoki predstavnik EU.

U poslednje vreme sve više je u opticaju priča o formiranju manjinske vlade URA i manjina koje bi navodno podržala Demokratska partija socijalista. Lider te partije Milo Đukanović, međutim, takvu opciju odbacuje.

Pregovori

Iz Demokratskog fronta poručuju da je Đukanović obelodanio da određeni krugovi bliski URA ili funkcioneri te partije pregovaraju sa njim o konkretnoj saradnji. A o tim uslovima za saradnju, prema njegovim rečima, treba da znaju oni koji treba da znaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!