BEZ KOVID POTVRDE NI NA MOLITVU: Za javnu upravu dokaz o vakcinaciji nije obavezan dok se ne utvrdi ustavnost

I. D. STOJADINOVIĆ

27. 11. 2021. u 08:38

UVOĐENjE obavezne nacionalne digitalne kovid-potvrde u javnoj upravi odlaže se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu takve odluke, ali će ona biti neophodna za ulazak u verske objekte, igraonice, pozorište, bioskope i teretane, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

БЕЗ КОВИД ПОТВРДЕ НИ НА МОЛИТВУ: За јавну управу доказ о вакцинацији није обавезан док се не утврди уставност

Foto Tanjug

Novina u vezi sa potvrdama je i to da će one ubuduće važiti pola godine od primanja druge doze i to kako bi se građani podstakli da prime i treću.

- Zabrana novogodišnjih koncerata, podsećamo, donesena je ranije i ostaje na snazi.

Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra i 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posedovanje kovid-potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi - rekla je ministarka.

Jelena Borovinić Bojović, Foto gov-me-printskrin

Takođe, dozvoljava se rad muzičkim izvođačima i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja, ali pod uslovom da svi prisutni, izvođači, zaposleni i gosti imaju kovid-potvrdu. Ali već je predloženo da se povećaju kazne za nepoštovanje mera, napomenula je ministarka zdravlja.

Jelena Borovinić Bojović je saopštila da će naredne sedmice u Ministarstvu pravde biti održan sastanak na koji će biti pozvani ombudsman Siniša Bjeković i zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava Valentina Pavličić. Na sastanku će se razmotriti ustavnost odluke o uvođenju obavezne kovid-potvrde u javnoj upravi.

Foto Vlada CG

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić pojasnio je da nisu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mera, poput kovid-potvrda za javnu upravu, navodeći da je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorska saradnja.

- Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid-potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba - rekao je Marić.

NEVAKCINISANI NEĆE PLAĆATI LEČENjE

MINISTARKA Jelena Borovinić Bojović negirala je postojanje mogućnosti naplaćivanja lečenja za nevakcinisane pacijente protiv korona virusa koji se nađu na bolničkom lečenju.

- Svi kojima je potrebno bolničko lečenje, a građani su Crne Gore, naravno, biće lečeni adekvatno i bez potražnje za bilo kakvom novčanom nadoknadom - istakla je ministarka.

Ipak, navela je da se razmišlja o tome da svi asimptomatski pacijenti plaćaju PCR testiranje, te će o eventualnoj takvoj odluci izvestiti javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice