KRŠILI ZAKON, NEZAKONITO NAPLAĆIVALI OBRADU KREDITA: Centar za zaštitu potrošača podneo tužbu protiv crnogorske Komercijalne banke

Z. Z.

27. 11. 2021. u 06:34

CENTAR za zaštitu potrošača podneo je kolektivnu tužbu protiv Crnogorske komercijalne banke, jer su, kako tvrde, predstavnici tog udruženja, kršili Zakon o zaštiti potrošača naplaćujući naknadu za obradu kredita od jedan do 1,17 odsto.

КРШИЛИ ЗАКОН, НЕЗАКОНИТО НАПЛАЋИВАЛИ ОБРАДУ КРЕДИТА: Центар за заштиту потрошача поднео тужбу против црногорске Комерцијалне банке

Foto A. Stevanović

Uvereni su da će dobiti spor, ali kako je pojašnjeno, to ne znači da će banke vratiti klijentima novac po osnovu obračuna. Međutim, oni koji nakon presude budu podnosili zahtev za zajam to više neće plaćati.

Željko Tomović, pravnik u CEZAP, kazao je da je tužena banka određivala naknadu za obradu kredita od jedan do 1,17 odsto, a ne u fiksnom iznosu.

- U skladu sa zakonskom procedurom, CEZAP je uputio banci upozorenje pozivajući je da prestane sa takvom praksom i da se taj spor reši sporazumno i vansudski. Međutim, iako je blagovremeno odgovorila na upozorenje, banka ga nije prihvatila - pojasnio je Tomović.

Miloš Vukčević, punomoćnik CEZAP-a je rekao da u tom udruženju smatraju da takva odredba ugovora o kreditu stvara neravnotežu između potrošača i banke. Ukazao je i na to da u zemljama EU banke dobit ostvaruju kroz kamatu na kredit, ali ne, kako je zaključio, kroz netransparentne troškove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!