AMERIKA UZ ZDRAVKA: Eskobar jasan - Đukanović je posle mnogo godina izgubio podršku Sjedinjenih Država

V. KADIĆ

14. 11. 2021. u 07:00

SJEDINjENE Američke Države nisu više naklonjene aktuelnom predsedniku Crne Gore i lideru DPS Milu Đukanoviću.

АМЕРИКА УЗ ЗДРАВКА: Ескобар јасан - Ђукановић је после много година изгубио подршку Сједињених Држава

Gabrijel Eskobar i Zdravko Krivokapić, Foto Vlada CG

To se zaključuje nakon dvodnevne posete zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijela Eskobara Crnoj Gori, koji je u razgovorima sa državnim zvaničnicima Podgorice dao bezrezervnu podršku vladi Zdravka Krivokapića i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Milu Đukanoviću je zasmetala konstatacija visokog gosta izneta u tvitu, koga brine "ukorenjena korupcija u zemlji", a "dotukla" izjava evropske poslanice Viole fon Kramon na "Tviteru", koja je kazala da poruka američke ambasade u Podgorici ne može biti jasnija - predsednik Đukanović i DPS direktno su odgovorni za ukorenjenu visoku korupciju.

- Mora se nastaviti beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok Građanski pokret URA i Dritan Abazović imaju punu podršku EU - napisala je Kramonova.

Foto Privatna arhiva

Politički analitičar Boško Vukićević, nekadašnji savetnik premijera Krivokapića, primećuje da su se vremena promenila:

- To može biti još jedan pokazatelj da je otkačen od nekadašnjih inostranih pokrovitelja, ali to nikako ne treba da bude povod za zadovoljstvo. Zašto? Zato što sudbina i pravac demokratizacije našeg društva ne smeju zavisiti od trenutnog raspoloženja neke strane sile. Moramo uspostaviti sistem u okviru kojeg narod, u granicama mogućeg i realnog, treba da odlučuje o sopstvenoj sudbini - kaže za "Novosti" Vukićević.

Naš sagovornik ističe da je izjava Krivokapića da "Crna Gora i SAD ostaju postojani NATO saveznici, u borbi za najveće demokratske vrednosti i ideale", krajnje neprimerena:

- Kako bih nastavio Zdravkovu misao, naveo bih da među te NATO ideale svakako spada i divljačko bombardovanje Crne Gore i zločin u Murini. Da su nakon pada diktature na vlast došli ljudi koji imaju kičmu, razgovori sa zvaničnicima poput Eskobara bi tekli drugačije. Od suštinske je važnosti da Crnu Goru vratimo sebi. Nisu molitveni hodovi održani kako bismo dospeli u stanje dirigovane demokratije od stranih faktora.

Zauzvrat, izvršioci naređenja dobijaju lične beneficije i nameštaju poslove članovima porodice i bliskim prijateljima. To nam ne treba, to smo imali i pod Milom.

Eskobar sa Milom Đukanovićem, Foto Predsednik CG

PACKE ZA DEMOKRATSKI FRONT

ESKOBAR je saopštio da Demokratski front trenutno nije partner Vašingtonu, jer je ta politička grupacija više usredsređena "na etničke podele, nego na ekonomsku obnovu".

O mogućim sankcijama, kako se moglo čuti u Podgorici, prema "neposlušnim političarima" aktuelne vlasti i opozicije on nije želeo da govori:

- Sankcije nisu temelj za naš odnos. Ne signaliziramo unapred nameru uvođenja sankcija.

STRAH OD POPISA

SAD izražavaju zabrinutost znog predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori, jer bi on mogao da podstakne nacionalističke tenzije, poručio je Eskobar, prilikom razgovora sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024