OGLASILI SE LIDERI DEMOKRATSKOG FRONTA: Šest godina od protesta DF-a 24. oktobra 2015. - Završićemo rušenje Đukanovićevog režima!

V. K.

24. 10. 2021. u 15:20

ŠEST godina nakon legendarnih protesta DF-a važno je setiti se te velike bitke za slobodu koja je suštinski promenila Crnu Goru, navedeno je u saopštenju Demokratskog fronta.

ОГЛАСИЛИ СЕ ЛИДЕРИ ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА: Шест година од протеста ДФ-а 24. октобра 2015. - Завршићемо рушење Ђукановићевог режима!

Foto: V.K.

"Iako DF nije imao podršku tadašnjih drugih opozicionih stranaka, imao je snažnu podršku naroda koji, kako tada tako i danas, stoji uz one koji ga nikad nisu izdali i izneverili. DF je i pre toga bio simbol borbe protiv DPS, a nakon protesta se znalo da se ta borba može završiti jedino obaranjem poslednje diktature u Evropi.

Podsećamo da se DF na tim protestima borio za osnovne demokratske principe - prelaznu vladu, čišćenje biračkog spiska, za organizaciju prvih poštenih izbora u Crnoj Gori. Za razliku od protesta DF, nedavno smo videli na koji način i sa kojim motivima su održani protesti bivšeg režima, koji je danas opozicija. Tu je bilo svega osim demokratskih zahteva, a njihova svrha je bila rušenje države Crne Gore, njenog ustava, obračun sa SPC i da se građanima oduzme osnovno pravo da prisustvuju jednom značajnom verskom događaju. To je ono što čini ogromnu razliku između protesta DF i ovih na Cetinju koje je organizovala bivša režimska klika.

Protesti DF-a 24. oktobra 2015. godine ostaće simbol borbe za slobodnu Crnu Goru, oni su prekretnica, nakon njih više ništa nije bilo isto. Naravno, oni su bili i signal da mafija i režim svom snagom krenu na DF, kako bi umanjili naš otpor, pa je upregnuto kriminalno tužilaštvo i sudstvo, montiran lažni državni udar i čitav niz drugih procesa protiv lidera, funkcionera i članova DF. DF nije ustuknuo, nije se pokolebao ni nakon policijskog terora, prebijanja, trovanja, hapšenja, montaža i podmetanja, nego je čak i iz te pozicije nastavio da pritiska i napada režim, sve do konačne pobede 30. avgusta. Na svakom mestu, od ulice do sudnica i skupštinske sale, pružali smo otpor, i taj kontinuitet borbe i nepokolebljivosti utabao je put za konačnu pobedu opozicije. Međutim, režim je pobeđen, ali nije srušen! Na DF-u je da dovrši taj posao, jer sudeći prema onome što gledamo u proteklih godinu dana, to ne može uraditi Krivokapićeva vlada, u kojoj nema DF, a u kojoj su i neki koji su do juče bili uz DPS i satelite. Bivši režim mora biti pobeđen tako da više nikad ne bude u mogućnosti da otme državu i kriminalizuje društvo. To je obaveza i obećanje pred desetinama hiljada onih koji su uvek bili uz nas i pred onima koji više nisu sa nama, a koji su bili u prvim redovima borbe za slobodnu CG. Zato će 24. oktobar trajati sve dok ne ostvarimo njegove tekovine i dok u političku prošlost ne pošaljemo i političko - kriminalnu organizaciju Mila Đukanovića, ali i one koji se kolebaju, kalkulišu i ne pokazuju odlučnost u toj borbi.

Posebno želimo da se zahvalimo svim onim ljudima koji su sve ove godine sledili politiku DF, a većina danas čeka da se ispravi nepravda i diskriminacija koju je sprovodila bivša vlast. Posebno je srpski narod prošao tešku golgotu i očekivao je da nova Vlada ispravi bar deo tih nepravdi. Iz razgovora sa tim ljudima saznajemo da oni kojima smo dali mandat da sastave Vladu ne samo da ništa nisu uradili, nego ove junake te velike borbe ne žele da prime čak ni na razgovor u one kabinete u koje su se nezasluženo uselili nakon velike narodne pobede. A kolika je nezahvalnost vlade prema onima koji su doneli promene, govori i činjenica da su oni koji su taj isti narod mučili, prebijali i trovali 24. oktobra 2015. napredovali u sektoru bezbjednosti i pokrivaju odgovorne pozicije, umjesto da budu trajno uklonjeni iz službe, kao i njihovi nalogodavci iz politike.

Ovakvo stanje je neodrživo i danas na šestu godišnjicu velikih protesta dužni smo da im poručimo da će zaslužena pravda koju decenijama čekaju uskoro biti dostižna, zaključuju iz DF-a. 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Kako je pao Milo Đukanović?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)