MILO TUŽI DRŽAVU ZA 100 MILIONA EVRA: Energično reagovanje na zahtev za arbitražu zakupaca "Svetog Stefana", "Miločera" i "Kraljičine plaže"

M. SEKULOVIĆ

11. 10. 2021. u 07:39

DOŠLI smo u situaciju da Milo Đukanović tuži Crnu Goru i traži odštetu od 100 miliona evra, a aranžman o zakupu Svetog Stefana je pregovarao i ugovorio upravo on!

МИЛО ТУЖИ ДРЖАВУ ЗА 100 МИЛИОНА ЕВРА: Енергично реаговање на захтев за арбитражу закупаца Светог Стефана, Милочера и Краљичине плаже

Plaža na Svetom Stefanu / Foto M. Sekulović

Oko ključnih izmena Ugovora imao je podršku tadašnje Pozitivne Crne Gore, koju su osnovali i vodili suvlasnici drugosrbijanskog tabloida "Vijesti", Miško Perović i Željko Ivanović. Poznajući "modus operandi" Đukanovićevih privatizacija tokom proteklih 30 godina, osnovano sumnjam da se radi o još jednom od njegovih prikrivenih poslova, za koje je koristio paravan firme. Nažalost, ova vlada nije sprovela neophodne reforme i demontirala Đukanovićev režim, pa se on sada sprda sa njima, pokrećući i ovakve arbitražne sporove - kaže jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, kojem su privatizacije uža specijalnost.

Podsetimo, Vladi Crne Gore je stiglo obaveštenje o pokretanju postupka pred Arbitražnim sudom u Londonu, po zahtevu kompanije Adriatic properties čiji su vlasnici novopečeni Crnogorci i biznismeni, dugogodišnjeg zakupca elitnog hotelskog kompleksa. Statis i Pua su državljanstvo dobili kao "osobe od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore, a na njihove argumente od čak 50 strana Vlada je obavezana da odgovori u roku od 30 dana.

Zakupci "Sveca", koji je sunovrat doživeo u vreme kada su oni preuzeli upravljanje, 100 miliona evra traže kao naknadu zbog navodnog kršenja ugovora i onemogućavanja da rade. Taj iznos obuhvata investiranje u hotelski kompleks, izgubljenu dobit za ovu godinu i sve naredne do isteka ugovora o zakupu grad-hotela Sveti Stefan, vile "Miločer" i nekadašnjeg objekta "Kraljičina plaža", gde se sada - pod čudnim okolnostima, gradi novo zdanje sa depandansima, odnosno 60 apartmana za tržište.

Uoči ove sezone, zakupci i hotelski operater "Aman" su zatvorili "Sveti Stefan" i vilu "Miločer" jer im Vlada nije dala garancije da će plaže u okviru kompleksa biti u dosadašnjem režimu, odnosno da se gostima garantuje mir i diskrecija tako što meštani neće imati pristup! Ovdašnji ljudi su u martu uklonili ogradu koja vodi ka Kraljičinoj plaži, što su zakupci iskoristili kao alibi za stavljanje katanca...

Ovakav epilog prvi je komentarisao predsednik Đukanović, procenjujući da se - umesto elitnih gostiju - na Svetom Stefanu sada nude ćevapi i pivo za po evro!

- Zalažem sa za uvođenje vanrednog stanja, odnosno privremeno suspendovanje svih zakona koje je Đukanović usvajao da bi štitio svoje kriminalne poslove, te suspenziju svih privatizacionih ugovora dok se istrage pravosnažno ne okončaju. Do tada, sve treba privremeno vratiti na upravljanje državi, jer ovako više ne ide. Umesto da bude uhapšen i njegova imovina zamrznuta, Đukanović koristi anarhiju i bezvlašće u zemlji da dodatno ugrožava vitalne nacionalne interese - zaključuje Medojević.

ANEKS

KOMPANIJA Petrosa Statisa Adriatic properties je pomenuta crnogorska dobra zakupila na period od 30 godina. Aneksima ugovora iz 2013, zakup "Svetog Stefana" i "Miločera" je produžen za još 12 leta, a "Kraljičine plaže" najpre isto toliko, a onda i na svih - devet decenija!

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić