HISTERIJA MILA ĐUKANOVIĆA SE NASTAVLJA: Za SPC ne važe verske slobode

V. K.

09. 10. 2021. u 15:46

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović u intervju za podgorički portal CDM kazao je da je u 90-im godinama srpski nacionalizam promovisao ideju o svim Srbima u jednoj državi, što je, kako je naveo, bila zvanična politika Srbije.

ХИСТЕРИЈА МИЛА ЂУКАНОВИЋА СЕ НАСТАВЉА: За СПЦ не важе верске слободе

Foto: V. K./Tanjug/DPS/Služba za odnose sa javnošću/Ilustracija

-Srpski nacionalisti iz Sarajeva su tada vikali da su ugrožena njihova prava u Bosni i od Srbije zahtevali zaštitu njihovih prava. Milošević je stupio u tu omču i znamo kako stravično krvoločno se to završilo: sa skoro 150.000 ljudskih žrtava i epilogom u Hagu, naveo je Đukanović.

Danas, kaže, umesto svih Srba u jednoj državi, imamo parolu “srpski svet”.

-Visoki zvaničnici Vlade Srbije kažu da je zadatak sadašnje generacije Srba da udruže sve Srbe i tako zaštite njihova, navodno ugrožena nacionalna prava. To je samo drugačije oblikovan isti cilj. Sve to je, naravno, popraćeno ozbiljnom ofanzivom, medijskom, finansijskom, obaveštajnom, sa ciljem da ostvare ono što nisu u ranim 90-im godinama”, kazao je on.

Danas je, dodaje, Srpska pravoslavna crkva jedina prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma.

- Ako nekome na Zapadu jednostavno kažete da postoji neki spor između države i jedne verske zajednice u Crnoj Gori, to će shvatiti u smislu da država nije dovoljno fleksibilna, a još ako je reč o državi sa Balkana, sa komunističkom prošlošću, odmah im se može činiti da im je sve jasno.

Foto: Novosti

Milo Đukanović tokom nereda na Cetinju

Ali ne razumeju da tu nije reč o pitanju verskih sloboda nego je reč o pitanju instrumentalizacije verske zajednice za rušenje suverenosti susednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom srpskog sveta”, kazao je on.

Ipak, smatra da je tržište za velikodržavni projekat znatno skučeno. “Velikosrpski nacionalizam je izgubio svoje uporišne tačke u Hrvatskoj i, bez obzira na to da li to žele priznati, izgubio ih je i na Kosovu. Ostale su mu Crna Gora i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Naravno, ne žele se odreći Republike Srpske, ali prioritetno je napadati i to jeste ozbiljan rizik, jer je Dejton proizvod međunarodne zajednice i njegovi autori će taj proizvod vrlo odlučno i do kraja braniti. Niko ne voli da krene u sukob sa autorima Dejtona, Amerikancima”,smatra Đukanović.

Crna Gora im se, mišljenja je Đukanović, u vezi sa tim doima lakšim plenom.

- Mi u Crnoj Gori smo izuzetno odlučni, da ne dozvolimo ponavljanje tragedije s kraja 20. veka. Iskustvo zadnjih nekoliko godina je do te mere probudilo crnogorski patriotizam da bi nam Srbija teško mogla napraviti veću uslugu, kazao je on.

Smatra da kod nas nacionalizam nikada nije dobio veliki zamah, osim toga, crnogorskim nacionalizmom nismo nikoga nikada ugrožavali.

- Naša politika je bila i ostala da se protiv srpskog ili bilo kojeg drugog nacionalizma ne želimo boriti crnogorskim nacionalizmom, nego se borimo državljanskim konceptom našeg društva. Čvrsto sam uveren da Crna Gora može preživeti samo kao država državljana. Ako pogledate sastav stanovništva, jasno je da je društvo državljana taj štit koji nas brani od nazadnjačkog nacionalizma, kazao je Milo Đukanović.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

MORAĆE DA ŽIVE SA 60 E MESEČNO JOŠ...Parlamentarna većina odbila da raspravlja o povećanju srazmernih penzija