STEŽE SE OBRUČ OKO ĐUKANOVIĆA: Brisel najavljuje uključivanje u rasvetljavanje afere "Pandorini papiri" u Crnoj Gori

V. KADIĆ

07. 10. 2021. u 10:31

DELEGACIJA Evropske unije u Crnoj Gori saopštila je da očekuje da nadležni državni organi u Podgorici istraže do kraja navode iz "Pandorinih papira", po kojima su predsednik Crne Gore Milo Đukanović, i njegov sin Blažo, sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom.

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО ЂУКАНОВИЋА: Брисел најављује укључивање у расветљавање афере Пандорини папири у Црној Гори

Foto Tanjug

- Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa - poručili su iz Delegacije EU u Podgorici.

Evropljani su podsetili da predstojeći godišnji izveštaj Evropske komisije sadrži ocenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod imenom "Pandorini papiri", objavila je da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Foto Arhiva

Hrvatski "Nacional" juče je objavio da izvori bliski Marku Ćosiću, članu Uprave hrvatske elektroprivrede, koji je pomenut u aferi "Pandorini papiri", kao partner Blaža Đukanovića u firmi Proenegy Montenegro, nije u svom imovinskom kartonu upisao udeo u njihovom zajedničkom preduzeću, iako se dalje vodi kao suvlasnik. Hrvatski list piše da izvori bliski Ćosiću tvrde da je on 2017. godine prodao svoj udeo u preduzeću Proenergy kompaniji "Espada", kotiranoj na američkoj berzi. Podružnica te kompanije je u Crnoj Gori.

- Ćosić se upoznao sa sinom Mila Đukanovića tokom školovanja u Londonu. Obojica su izlazila na ista mesta, povezala se kroz druženja sa još nekoliko osoba koje potiču s područja bivše Jugoslavije, te su planirala zajedničko poslovanje - piše zagrebački "Nacional".

Još ranije mediji u Hrvatskoj su objavili da je Ćosić sin hrvatskog generala u penziji i bivšeg saborskog zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Krešimira Ćosića.

Povodom ove afere oglasio se biznismen Duško Knežević, koji smatra da "ovog puta Milo neće preživeti", ali da sumnja da će Milivoje Katnić, glavni secijalni državni tužilac, preduzeti bilo kakve mere koje će naškoditi zaštiti Mila Đukanovića.

MANS je ovih dana otkrio tajne poslove oca i sina Mila i Blaža Đukanovića u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u saradnji sa partnerima iz 117 zemalja.

KNEŽEVIĆ: BEŽI, MILO!

VLASNIK "Atlas grupe" Duško Knežević, koji je obelodanio više afera povezanih sa Milom Đukanovićem, od kojih nijedna nije dobila epilog, smatra da aktuelni predsednik neće ostati do kraja mandata zbog velikog pritiska međunarodne zajednice i savetuje mu da napusti Crnu Goru. Kaže da tokom nedavnog boravka u SAD crnogorski predsednik nije imao nikakvih zvaničnih susreta, iako se grčevito borio za to.

- "Moj savet mu je da napusti Crnu Goru što pre, kako se ne bi ponovile one ružne scene u njegovoj režiji koje smo videli na Cetinju", - smatra Knežević.

PREDSEDNIK SVE DEMANTUJE

Đukanović je saopštio da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. godine i pozvao tužilaštvo da ispita ceo slučaj.

- Reč je o još jednoj iskonstruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi urušavanju autoriteta njenih autora i njihovoj potpunoj kompromitaciji. Ponašam se kao čovek koji već nosi teret okolnosti da sam godinama obavljao odgovorne državne funkcije i da moram štititi ne samo svoj ugled, već i autoritet funkcija koje sam obavljao i koje obavljam, kao ugled države na čijem sam čelu... Ni ja ni moj sin nikada nismo, i sigurno nećemo, ništa uraditi na štetu države Crne Gore. Oni koji u životu nisu zaradili niti jedan cent, nemaju pravo da mi preporučuju šta da radim i kako da se ponašam - izjavio je Đukanović, dodajući da sporna firma nije otvorila čak ni bankovni račun, pa samim tim nije mogla ništa uraditi i vrlo brzo posle formiranja je ugašena.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a