ĐOKAJ ĆUTI O ZLOČINU: Predao se osumnjičeni za ubistvo nevenčane supruge i pokušaj ubistva tasta

S. ĐOKIĆ

05. 10. 2021. u 06:34

ILIR Đokaj (28), osumnjičen za ubistvo nevenčane supruge Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana Bakije (42), nakon što se predao policiji ćutao je o zločinu koji je počinio.

ЂОКАЈ ЋУТИ О ЗЛОЧИНУ: Предао се осумњичени за убиство невенчане супруге и покушај убиства таста

ISTRAGA Zgrada policije, Foto Arhiva

To je za "Novosti" izjavio njegov advokat Srđan Lješković, dodajući da očekuje poziv za saslušanje osumnjičenog.

Đokaj je nakon zločina na Karabuškom polju, u Tuzima, pobegao i skrivao se od 30. septembra, a podgorička policija i dalje istražuje da li je imao pomagače koji su mu omogućavali višednevno skrivanje od potrage koja je za njim bila danonoćna.

Da će doći do tragedije, sada ubijena 19-godišnja Šejla ukazivala je policiji krajem avgusta, kada je podnela prijavu protiv svog bivšeg supruga i navela da joj preti.

- Proliće se krv za ovu stvar, život ti je u mojim rukama - piše u prijavi od 26. avgusta.

OSUMNjIČENI Ilir Đokaj, Foto Arhiva

No, i pored ovakve direktne pretnje, osumnjičeni Đokaj samo je prekršajno kažnjen, jer je tužilac ocenio da tu nema elemenata krivičnog dela.

Ovo je javnosti, pa i vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću postalo poznato kasno - nakon zločina.

Ipak, Burić je naložio rukovodiocu Višeg državnog tužilaštva da ispita postupanje kolega iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva u tom predmetu i utvrdi da li je bilo propusta prilikom donošenja odluke da se pretnje koje je Đokaj uputio proslede Sudu za prekršaje.

Šejla Bakija, Foto Fejsbuk

Samo dan kasnije, državni tužilac i portparol u ODT u Podgorici Vukas Radonjić je saopštio da je postupanje državnog tužioca po prijavi Šejle Bakije u potpunosti pravilno i zakonito, ističući da DT nije organ koji preventivno deluje.

Đokaj je prijavljivan zbog nasilja u porodici, ODT je procenilo da nije bilo krivičnog dela. Kako krivično delo nasilje u porodici postoji samo kada učinilac, primenom grubog nasilja naruši telesni ili duševni integritet člana svoje porodice, Radonjić ističe da se državni tužilac izjasnio da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno to ili drugo krivično delo.

- Naprotiv, reč je o odgovarajućem prekršaju iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici tako da je državni tužilac dao obavezujući nalog policiji da prijavljenog liši slobode i sprovede ga nadležnom sudiji za prekršaje - zaključuje Radonjić.

Zbog ubistva Šejle u nedelju je održan miran protest u Tuzima na poziv Centra za ženska prava jer smatraju da su organi reda i pravosuđe propustili da preventivno deluju i spreče ubistvo.

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ

ŠEFICA Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa jedna je od mnoštva onih koji su potreseni zbog ubistva Šejle Bakije.

- Ne smemo dozvoliti da se femicidi iznova dešavaju u Crnoj Gori! EU je spremna da pomogne, pomozite i vi. Ako znate nekoga ko trpi nasilje u porodici, uputite ih na besplatnu pravnu pomoć u okviru kampanje "ispričaj priču do kraja" - navela je na "Tviteru".

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024