VANDALI MRŽNJOM KRENULI NA CRKVU: Crnom bojom premazali kamen za zvonika crkve Svetog arhangela Mihaila u Andrijevici

M. S.

28. 09. 2021. u 22:14

CRKVA Svetog arhangela Mihaila, koji je krsna slava Vasojevića, uskoro je trebala da dobije i divan zvonik, koji se gradi pored samog hrama.

ВАНДАЛИ МРЖЊОМ КРЕНУЛИ НА ЦРКВУ: Црном бојом премазали камен за звоника цркве Светог архангела Михаила у Андријевици

Foto Eparhija budimljansko-nikšićka

Za radove na podizanju zvonika obezbeđen je materijal, kamen zahvaljujući velikoj ljubavi koju Zoran Bojović, ktitor, u ovom poslu, nesebično iskazuje prema svojoj svetoj Crkvi. Kamen je, kako nas je informisao prota Boro Vrhovac, nadležni paroh, pre 2-3 meseca uskladišten u jednom starom magacinskom prostoru. Čekalo se da se, zbog sveradosnih događaja u našoj Eparhiji, nastavi sa radovima.

Međutim, juče, u poslepodnevnim časovima, Bojovići su primetili da je jedan deo kamena uništen, na način što je neko kamene blokove premazao uljanim sredstvom crne boje, koje je, najvjerovatnije bitumen, i o tome odmah obavestili oca Bora. On navodi da je pričinjena velika materijalna šteta i izražava bojazan da li će se ovaj premaz, uopšte, moći ukloniti.

Ovo je saopšteno iz Eparhije budimljansko-nikšićke, povodom poslednjeg izliva mržnje prema SPC, sveštenstvu i vernom narodu, od strane zlih ljufi, tačnije kukavica, koji mesecima pale i demoliraju automobile viđenijih Srba i predvodnika nadaleko čubenih litija u andrijevičkom kraju.

Foto Eparhija budimljansko-nikšićka

-Po rečima nadležnog paroha, definitivno je reč o ružnom, vandalskom činu, koji je usmeren protiv crkve ili protiv ktitora budućeg zvonika. Bojovići će, inspirisani i vođeni ljubavlju prema Gospodu, našoj svetoj Crkvi i crkvi lepotici na Knjaževcu svoj započeti posao nastaviti, jer je njihov pokretač ljubav. Ovima drugima, koje pokreće mržnja želimo da ih Gospod što pre urazumi na očinski blag način, da se sete pouke blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija da je s Bogom teško ratovati, saopšteno je na sajtu Eparhije nudimljansko-nikšićke.

Kako kažu iz Eparhije, priča o podizanju hrama Svetog arhangela Mihaila na Knjaževcu u Andrijevici primer je kako su Vasojevići, vođeni bratskom slogom i ljubavlju, podigli crkvu koja se smatra jednom od najlepših i najviših u ovom delu Crne Gore.

Foto Eparhija budimljansko-nikšićka

-Vredi podsetiti, naročito radi sadašnjih generacija, koje su se izgubile, donekle, u vrtlogu vremena, da je kralj Nikola 1887. posetivši Andrijevicu, položio kamen temeljac i priložio pomoć za izgradnju nove crkve, posvećene Svetom arhangelu Mihailu. Knjaz je otkupio zemljište koje je, njemu u čast, dobilo ime Knjaževac. Gradnja crkve trajala je jedno leto, a materijal se, ostalo je zabeleženo, donosio iz obližnjih sela sa druge strane Lima. Pamti se kao divan primer da se svaki puškonoša iz kraja obavezao da donese po jedan kamen. O zajedničkim naporima Vasojevića da podignu crkvu na Knjaževcu svedoči i natpis na ulazu u crkvu. To kolektivno ktitorstvo, koje svima treba da je vodilja, bilo je podstaknuto, piše Mitropolit Mitrofan Ban, delovanjem narodnog prvaka Miljana Vukova, koji „nijednom selu u Vasojeviće nije dao da grade seoske crkve dokle bi svi skupa Vasojevići ovu zajednički podigli", kažu uz Eparhije i podsećaju da se U istorijatu ove divne svetinje navodi da je crkva u Andrijevici podignuta kao najlepša i najviša u ovom delu Crne Gore, oslanjajući se na rašku graditeljsku tradiciju i sledeći uzor manastira Morača. Ikone za ikonostas i bogoslužbene knjige donete su iz Rusije.

Kao prva crkva podignuta u Gornjim Vasojevićima, pošto su ranije, tokom napada Mehmed-Ali paše na Vasojeviće i Moraču, sve seoske crkve spaljene, crkva na Knjaževcu je postala glavno mesto crkvenog života ove oblasti. Ispred same crkve postavljene su spomen biste Mojsiju Zečeviću i ličnostima koje su obeležile istoriju ovog kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju