SVAKO DUŽAN PO 2.500 EVRA: Centralna banka saopštila detaljan presek zaduživanja građana

Z.Z.

28. 09. 2021. u 07:39

PROSEČNA zaduženost po glavi stanovnika Crne Gore na kraju avgusta je iznosila dve hiljade i 410 evra, a obuhvatala je ukupan dug po osnovu kredita, kreditnih kartica i minusa na računima koje su odobrile banke i mikrofinansijske institucije, saopšteno je iz Centralne banke.

СВАКО ДУЖАН ПО 2.500 ЕВРА: Централна банка саопштила детаљан пресек задуживања грађана

Foto Arhiva

Podaci monetarne institucije pokazuju da je dug za kredite bankama i mikrofinansijskim institucijama na kraju prošlog meseca bio milijardu i po evra. Za kreditne kartice malo iznad 14 miliona, dok je po osnovu prekoračenja na računu, odnosno popularnog minusa ukupno dugovanje stanovništva bilo malo iznad 20 miliona evra.

Statistika Centralne banke, takođe pokazuje, da se zaduženost građana u odnosu na isti period prošle godine povećala za 2,3 odsto.

- Upoređivanjem podataka o zaduženosti fizičkih lica na 31. avgust ove godine sa stanjem na isti dan 2020. godine dolazimo do zaključka da se ukupni dug fizičkih lica po osnovu kredita, kreditnih kartica i minusa povećao za 38 miliona evra, saopštili su iz Centralne banke.

Takođe u izveštaju se navodi da je na kraju prethodnog meseca neko zaduženje kod banaka imalo bezmalo 123.000 građana, što znači da u proseku svaki građanin koji ima neku vrstu zaduženja kod banke duguje više od 12.000 evra. Ako se uzmu u obzir podaci Monstata da je u Crnoj Gori više od 625.000 stanovnika, to znači da je zadužen svaki peti stanovnik Crne Gore.

KREDITI

GRAĐANI najčešće podižu dugoročne kredite i to za rešavanje stambenih pitanja. Za njima slede potrošački krediti, stoji u analizi monetarne vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)