BEZ "AUSVAJSA" NI PO HLEB: Nove epidemiološke mere i šoping ograničenja za građane; od 9. oktobra kovid potvrda i za supermarket

I. D. S.

25. 09. 2021. u 08:38

MERE za suzbijanje epidemije virusa korona koje danas stupaju na snagu, dodatno su ograničile kupovinu u Crnoj Gori.

БЕЗ АУСВАЈСА НИ ПО ХЛЕБ: Нове епидемиолошке мере и шопинг ограничења за грађане; од 9. октобра ковид потврда и за супермаркет

Foto arhiva

Osim tržnih centara, kovid-potvrda kontrolisaće se pri ulasku u poslovne centre i velike trgovinske objekte koje prodaju neprehrambene proizvode. Zdravstveni organi su najavili da će od 9. oktobra, kovid-potvrda biti neophodna i za trgovinu u velikim supermarketima.

Kako je kazao direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, vlasnici, korisnici i upravljači tih objekata dužni su da kontrolišu i odrede odgovornu osobu za poštovanje te mere. Iste mere, najavio je Galić, važiće i za objekte koji prodaju prehrambene proizvode, a čija površina je 1.000 i više kvadrata.

Takođe, on je naveo da je novim merama predviđeno da svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posedovanje digitalne kovid-potvrde može prisustvovati do 50 osoba i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

- Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti poseduju Nacionalnu digitalnu potvrdu - rekao je Galić.

Istakao je i novo pravilo za izdavanje potvrda, pa će vakcinisani građani moći da je dobiju odmah nakon primljene druge doze, umesto da čekaju dve nedelje.

Osim kompletne imunizacije, kovid-potvrdom se ulazak u objekte koji su obuhvaćeni merama protiv širenja zaraze omogućava osobama koje poseduju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, pozitivan test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana ili negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

PODACI OGRANIČENOG ROKA

IZ Ministarstva zdravlja kazali su da kovid potvrda nema specifičan rok trajanja, ali ne i podaci u njoj, te da bi potvrda bila važeća neophodno je da jedan o četiri uslova bude ispunjen. Iz resora zdravlja su pojasnili i da će se sadržaj nacionalne kovid potvrde prilagođavati odlukama nadležnih zdravstvenih vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!