KORONA ODNOSI MLADE ŽIVOTE U CRNOJ GORI: Devet osoba mlađih od 39 godina preminulo od posledica opakog virusa

B.Dabić

19. 09. 2021. u 15:26

PREMA podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore za poslednjih mesec i po od posledica COVID 19 preminulo je devet osoba koje su starosne dobi od 25 do 39 godina. Svi su bili nevakcinisani.

КОРОНА ОДНОСИ МЛАДЕ ЖИВОТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Девет особа млађих од 39 година преминуло од последица опаког вируса

Foto Depositphotos

-Upravo je među osobama između 30 i 39 godina procentualno i najviše obolelih, a najmanje vakcinisanih osoba.

Delta soj SARS.CoV-2 je pokazao karakteristiku da obolevaju od teških formi bolesti sve mlađe osobe. Zato, naročito u ovom trenutku, podsećamo na veoma visoku delotvornost vakcina kada je u pitanju sprečavanje teže forme bolesti i fatalnih ishoda. Niko nikada nije rekao da vakcine 100 odsto štite – niti od zaraze niti od letalnih ishoda. Ipak, sva istraživanja u svetu poklapaju se sa zvaničnim podacima u Crnoj Gori: 86,5 odsto od ukupnog broja preminulih od 4. maja, kada je počela masovna imunizacija u Crnoj Gori, do danas bili su nevakcinisane osobe dok više od 90 odsto hospitalizovanih i obolelih osoba, takođe, nisu bile vakcinisane. Ovi podaci se poklapaju sa podacima na globalnom nivou, izjavio je direktor IJZCG, dr Igor Galić.

S obzirom na to da je sada dominantan delta soj SARS-CoV-2 još kontagiozniji, a teži oblici bolesti pa i smrti se javljaju u populaciji mladih ljudi, značaj vakcinacije protiv ove bolesti je još veći.

- Vakcinacija protiv COVID-19 infekcije neće samo zaštiti osobu od obolevanja, već i članove njegove porodice (pogotovo starije osobe) obzirom da je uočeno brzo širenje epidemije u porodicama; a samim tim će imati i pozitivan društveni uticaj. Vakcinacijom protiv COVID-19 infekcije smanjićemo obim epidemije i samim tim smanjiti mogućnost mutiranja virusa jer virus živi samo u ljudskom organizmu. Na taj način sprečićemo tok razvoja pandemije, za koji je kako je već rečeno, primećeno da zahvata sve mlađu populaciju. Poruka je jasna, vakcinišite se, i uvek, kada ne možete da obezbedite odstojanje, nosite masku - zaključio je dr Galić.

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)