DIREKTORI ĆE TUŽITI MINISTARSTVO: Smenjeni upravnici škola prete sudom

I.D.S.

16. 09. 2021. u 07:15

PROTIV Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta podneta je tužba koju je pokrenulo oko 200 nedavno smenjenih direktora i vrtića, jer smatraju da su nezakonito smenjeni.

ДИРЕКТОРИ ЋЕ ТУЖИТИ  МИНИСТАРСТВО: Смењени управници школа прете судом

Foto zuns.me

Ipak, iz resora Vesne Bratić tvrde da je sve učinjeno u skladu sa zakonom, da će sudski procesi doprineti razotrivanju svih nepočinstava koja su se činila u školama, a kroz plaćanje sudskih postupaka smenjeni direktori će doprineti punjenju državne kase.

Mirjana Radulović, Foto Fejsbuk

Ministarstvo je sredinom jula, nakon usvajanja izmena Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, smenilo direktore 260 škola i 140 vrtića kako bi se, kako je obrazloženo, depolitizovale ustanove. Ipak, kako smatraju razrešeni rukovodioci obrazovnih ustanova, smenjeni su nezakonito, te su protiv resornog ministarstva pokrenuli tužbu. Smatraju i da je izostalo prethodno utvrđivanje eventualnih propusta u njihovom radu.

Prema rečima bivše direktorice OŠ "Oktoih" iz Podgorice Mirjane Radulović, značajan broj njenih kolega predao zajedničku tužbu, dok je ona angažovala advokata i samostalno tužila resor prosvete.

- Ministarstvo prosvete tužila je većina smenjenih, njih sigurno 90 odsto. Tužbu sam pokrenula samostalno, jer smo svi mi slučajevi za sebe, pa nas je tako trebalo tretirati i resorno ministarstvo. Razlog za tužbu je moja nezakonita smena koja je usledila bez utvrđenih bilo kakvih radnih i profesionalnih propusta. Razrešena sam na nacionalnoj osnovi, radi se o čistom revanšizmu i politikantstvu - ističe Radulovićeva.

Vesne Bratić, Foto gov-me

NISU OSTALI BEZ POSLA

SVI nedavno smenjeni direktori škola i njihovi pomoćnici u Podgorici, izuzev jednog ili dvoje, zadržali su posao dobivši pune ili delimične norme časova za ovu školsku godinu, saopštio je ranije predsednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvete, Slobodan Savović. Norme koje su dobili nisu časovi uzeti od nastavnika i profesora, već su im dodeljeni časovi koji su ostali nakon što su kolege zadovoljile svoje norme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije