KOME SMETA NJEGOŠ? Mitropolit Joanikije: Pojedinim političarima u Crnoj Gori ne odgovara slava Mitropolije crnogorsko primorske

Tanjug

11. 09. 2021. u 22:38

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta slava mitropolije na čijem je čelu i naglasio da ona svedoči veru i čuva identitet naroda, a da "ničije ne otima, niti ugrožava bilo čije pravo".

КОМЕ СМЕТА ЊЕГОШ? Митрополит Јоаникије: Појединим политичарима у Црној Гори не одговара слава Митрополије црногорско приморске

Foto: D. Milovanović

On je, nakon susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u manastiru Ždrebaonik, istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska nastavila kontinuitet Pećke patrijaršije i da je imala ogromnu ulogu u očuvanju Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTRS.

- To prepoznaju svi ljudi koji imaju imalo pameti, poštenja i obrazovanja da to tako i prihvate, onako kako jeste. Mi ne želimo da menjamo istoriju, mi čuvamo korene, pamćenje i nije mi jasno kome smeta istorija Crne Gore i NJegoš? - upitao je mitropolit Joanikije.

On je ocenio da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta NJegoševa veličina i slava Mitropolije crnogosko-primorske koja je, kako je naglasio, neodvojivi deo Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, od Svetog Save do danas.

- Kada ovo govorimo ne želimo da ugrožavamo ničija prava, ne otimamo ničije pravo, niti imovinu, nego samo svedočimo veru i čuvamo svoj identitet i svoje nasleđe. To se pokazalo ponajbolje u vreme odbrane naših svetinja kada smo imali podršku celog pravoslavlja, uključujući sve srpske zemlje, uključujući i Republiku Srpsku gđe su počele i prve litije podrške i mi to ne zaboravljamo - poručio je mitropolit Joanikije.

On je dodao da ne zaboravlja nikada ni ličnu podršku Dodika koji je, kako je naveo, uvek gledao sa ljubavlju da pomogne koliko može Crnoj Gori.

Mitropolit Joanikije je rekao da ga posebno raduje što je kod moštiju Svetog Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save, u manastiru Ždrebaonik mogao da ugosti Dodika.

- Upravo ovo je mesto gde imamo priliku da se setimo naših korena, tradicije i svega što je Mitropolija crnogorsko-primorska značila u istoriji Crne Gore, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve - poručio je mitropolit.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)