HOĆE LI POKRETAČI NEREDA NA CETINJU BITI KAŽNJENI? Podnete krivične prijave protiv organizatora skupa, gradonačelnika i načelnika policije

V.K.

09. 09. 2021. u 17:52

VRHOVNOM državnom tužilaštvu u Podgorici podneta krivična prijava protiv organizatora javnog okupljanja na Cetinju 3. i 4. 9. 2021. godine – a to je po saznanju anonimnog podnosioca prijave NVO CPC. Takođe, prijava je podneta i protiv gradonačelnika Cetinja, kao i načelnika Komunalne policije.

ХОЋЕ ЛИ ПОКРЕТАЧИ НЕРЕДА НА ЦЕТИЊУ БИТИ КАЖЊЕНИ? Поднете кривичне пријаве против организатора скупа, градоначелника и начелника полиције

FOTO: Dragan Milovanović

- Naime, dana 3. i 4. na Cetinju je uredno prijavljeno okupljanje građana, a po mom saznanju organizator i prijavljivač skupa je nevladina organizacija CPC. Ukoliko grešim, cenjeno Tužilaštvo lako može dobiti informaciju o podnosiocu prijave skupa - stoji u tekstu krivične prijave koju je podnelo anonimno lice.

U toku održavanja skupa, dodaje se u prijavi, okupljeni su nasrtali na policiju, lomili ograde, psovali, postavljali barikade, palili i lomili, ograničavali slobodu kretanja, kontrolisali vozila Hitne pomoći, bacali Molotovljeve koktele sa ciljem lišavanja života i nanošenja teških opekotina organima reda, pretili sunarodnicima Srbima i onemogućavali izražavanje slobode veroispovedanja.


- Zbog svega nabrojanog, smatram da je počinjeno više krivičnih dela:

Ugrožavanje javnog reda i mira, izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, onemogućavanje ustavnih prava na slobodu kretanja i veroispovijedanja i što je najteže Krivično delo rušenja ustavnog poretka i poziv na bunt. Smatram da su organizatori bili dužni da prvo usmeno obaveste učesnike da se skup otkazuje jer nije više bio miran, a zatim da usmeni i pismeno obavesti MUP o potrebi angažovanja jedinica za zavođenje reda i mira i obaveštenje o otkazivanju skupa. Gradonačelnik Cetinja je imao obavezu da pozove organizatora i da mu uruči i usmeno i pismeno Rešenje o prekidanju nasilnog skupa a zatim da pozove MUP da reaguje. Načelnik komunalne policije je imao obavezu da obavesti Gradsku upravu , kojoj je bio radni dan o situaciji na terenu i da zatim angažuje svoje raspoložive snage za uklanjanje zapreka i kažnjavanje izgrednika a potom da pozove pojačanje od strane MUP-a da reaguju.

Obzirom da su sve tri strane propustile da učine ono što zakoni nalažu smatram da su solidarno krivi za sva navedena krivična dela a koja nisu u domenu Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju, navodi se u prijavi.

Osim toga, ističe podnosilac prijave, postoje fotografije i izjave da su pripadnici NVO CPC obilazili i bodrili učesnike skupa na barikadama i imali čak i gas maske kojima su učestvovali u suprotstavljanju policiji.
- Konkretno mislim na izvesnog Borisa Bojovića i prilažem njegovu fotografiju. Gospodin Kašćelan, gradonačelnik, je svojim izjavama podsticao ljude na nemirno okupljanje a podsetiću na mnoge izjave koje je dao medijima pre skupa.Stoga, cenim da će Vrhovno državno tužilaštvo pokrenuti obimnu istragu o svakom krivičnom delu posebno a naročito o krivičnom delu rušenja ustavnog poretka i da će podneti optužni predlog za sva navedena lica - zaključeno je u prijavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024