RAKOVIĆ OTKRIO SVOJA SAZNANJA: Već u toku dana prve barikade na putevima ka Cetinju

Novosti online

04. 09. 2021. u 09:40

SUTRA će se na Cetinju održati ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, a danas će u Podgorici biti dočekan patrijarh srpski Porfirije.

РАКОВИЋ ОТКРИО СВОЈА САЗНАЊА: Већ у току дана прве барикаде на путевима ка Цетињу

Foto: Printskrin RTS TV

Događaje u Crnoj Gori je analizirao Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

U Podgorici svi sa nestrpljenjem i radošću očekuju dolazak patrijarha Porfirija. Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije navodi da su bezbednosne procene za sutrašnje ustoličenje mitropolita Joanikija veoma loše.

- Nisu slučajne ove najave Đukanovićevih pristalica, koje su zapravo ekstremističke grupe, da će sprečiti ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. Oni to ne mogu da spreče mirnim putem, mogu da pokušaju neke incidente, ali verujemo da će Crna Gora, država, pošto i najslabija država može biti jača od ekstremističkih grupa, nadamo se da će Crna Gora sprečiti da dođe do nemilih scena i da će se ustoličenje mitropolita Joanikija odvijati ipak u miru - kazao je Aleksandar Raković.

Raković je ocenio da nema prećutnog dogovora između vlasti i takozvanih "komita", kada je reč o održavanju protesta, već da bi svaki potez države mogao da bude tumačen kao namera da se spreči skup protivnika ustoličenja.

- Onda je tako nađeno neko rešenje da im se ne zabrani okupljanje unapred, nego da se vidi šta će se događati tog dana, jer država, pretpostavljamo, ima aparate da spreči bilo kakve nemile događaje. Ovi ekstremisti nisu prijavili skup jer znaju da ne bi dobili dozvolu, kako bi neko mogao da dobije dozvolu ako u svojim saopštenjima poziva na nasilan čin i na juriš na Cetinjski manastir - naveo je Raković.

Dodao je da je situacija pred sutrašnji događaj na Cetinju prilično otvorena i da ima saznanja da će se već u toku dana postaviti prve barikade na putevima ka Cetinju kako bi bio onemogućen odlazak građanima i episkopatu Srpske pravoslavne crkve u taj grad.

Govoreći o činu ustoličenja, Raković je objasnio da će se ustoličenje odvijati u okviru jutarnje liturgije i da će tokom služenja svečano u tron mitropolita crnogorsko-primorskog biti uveden mitropolit Joanikije.

- Mitropolit Joanikije je već ustoličen u Cetinjskom manastiru pre 20 godina kada je postao vikarni episkop mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. To je što se tiče ulaska u episkopsku katedru najsvečaniji čin, kada jedan kaluđer postaje episkop - istakao je Raković i dodao da je za mitropolita Joanikija svečaniji čin bio pre 20 godina.

Raković je naglasio da protivnici ustoličenja taj čin doživljavaju kao čin agresije na njihovu sredinu, što je ocenio "sasvim besmislenim".

- Cetinje kao istorijska prestonica Crne Gore, u vreme kada je Crna Gora bila nacionalna država srpskog naroda, a to je bilo u vreme Petrovića, Cetinje i Cetinjski manastir su funkcionisali u simfoniji. Dakle, prestonica i katedralna crkva, saborna crkva Mitropolije crnogorske funkcionisali su u potpunom skladu. Problem kreće kada Srpska pravoslavna crkva zadržava svoj svetosavski karakter, a lokalno stanovništvo menja i konvertuje nacionalni identitet iz srpskog u ovaj koji je sušta suprotnost srpskom identitetu - objasnio je Raković.

Dodao je da ne bi bilo pogrešno i da se ustoličenje održi u Podgorici, s obzirom na to da je saborni hram Mitropolije crnogorsko-primorske Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici gde će danas biti dočekan patrijarh Porfirije, ali da je mitropolit Joanikije imao želju da bude ustoličen na istom mestu na kojem su ustoličeni svi njegovi prethodnici.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POLICAJAC DOCRTAO ZNAK: Tužilački savet Crne Gore razmatrao rad koleginice iz Nikšića