ULAZ U VRTIĆ SAMO UZ POTVRDU LEKARA: Veliki broj dece vraćen iz obdaništa jer nisu bili kod pedijatra

I. D. Stojadinović

02. 09. 2021. u 06:45

VEĆ prvog dana boravka u vrtićima roditelji su naišli na problem.

УЛАЗ У ВРТИЋ САМО УЗ ПОТВРДУ ЛЕКАРА: Велики број деце враћен из обданишта јер нису били код педијатра

Foto P. Mitić

Naime, veliki broj dece vraćen je iz predškolskih ustanova jer roditelji nisu dostavili potvrdu o zdravstvenom stanju mališana, koju je trebalo da dobiju od izabranog pedijatra, a o čemu, kako tvrde, nisu bili ni obavešteni.

Tim povodom, reagovali su iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta i od resora zdravstva tražili hitnu reakciju.

- Nužno nam je i hitno potrebno izjašnjenje Ministarstva zdravlja, odnosno Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kako postupati u ovoj situaciji, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, vaše preporuke i naredbe, te način na koji dozvoliti boravak dece u vrtićima - kaže se u dopisu.

Da je zahtevanje potvrde koju izdaje izabrani pedijatar izazvalo probleme mnogim roditeljima za "Novosti" je potvrdila i Jelena Darmanović iz Podgorice. Kako je kazala, njeno dete juče je trebalo prvi put da boravi u vrtiću, ali je zbog nepotpune papirologije vraćeno sa ulaza. Kaže i da, s obzirom na to da joj je bio prvi polazak u vrtić, ne zna da li je procedura bila ista i prethodnih godina.

- Nakon što smo dete upisali pre nekoliko meseci, kontaktirani smo samo jednom, pre desetak dana, kada nam je rečeno da moramo doći da potpišemo ugovor sa predškolskom ustanovom. Tom prilikom smo samo i potpisali ugovor, rečeno nam je da dođemo 1. septembra i ništa mimo toga. Niko nam nije rekao da je potrebno dostavljati bilo kakvu dodatnu dokumentaciju, pa ni potvrdu iz Doma zdravlja - kazala je Darmanovićeva.

Tako su se juče suprug i ona našli u problemu, kada im je rečeno da dete ne može boraviti u vrtiću bez potvrde pedijatra o zdravstvenom stanju.

I POLAZAK JE STRES SAM PO SEBI


- POLAZAK u vrtić prvi put sam po sebi je veliki stres i za roditelje i za dete. Dok smo strahovali kako će proteći prvi dan deteta u novoj sredini i odvojenosti, naišli smo na novi problem. Ali nismo jedini. Isti problem zadesio je veliki broj roditelja koji su juče morali ili da se snađu za čuvanje dece ili da u kratkom roku dođu do pedijatra koji bi pregledao dete i izdao potvrdu - kazala je za "Novosti" Jelena Darmanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)