KOMITE SA MILOM POTPIRUJU SUKOB: Sprema se "desant" na Cetinje, iako se vernici SPC neće okupljati

D. M. - V. K.

01. 09. 2021. u 09:00

CRNOGORSKI suverenisti, zdušno potpomognuti otvorenom podrškom predsednika države Mila Đukanovića, ne odustaju od protesta na Cetinju, iako je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC odlučila da ne bude masovnih okupljanja ispred Cetinjskog manastira tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

КОМИТЕ СА МИЛОМ ПОТПИРУЈУ СУКОБ: Спрема се десант на Цетиње, иако се верници СПЦ неће окупљати

Ekstremisti na Cetinju

Sve je jasnije da "desant" na Cetinje, koji 5. septembra planiraju Đukanovićeve pristalice, nema nikakve veze sa "odbranom građanske, demokratske i suverene Crne Gore", kako oni tvrde, već sa planom da se po svaku cenu provocira i izazovu sukobi.

U prilog tome ide i poziv Liberalne partije i NVO "Crnogorski zbor", a posle sastanka sa suverenističkim parlamentarnim i vanparlamentarnim partijama, da "svi moraju biti na Cetinju u nedelju, bez obzira na to da li će, ustoličenja mitropolita SPC biti toga dana".

Dok Đukanović otvoreno podgreva situaciju, poručujući da će praktično predvoditi proteste na Cetinju, premijer Zdravko Krivokapić, koji je na krilima litija za odbranu srpskih svetinja i došao na vlast, odlučio je da ne ide na ustoličenje mitropolita Joanikija. Krivokapić je u utorak poručio da ovim nije pogazio reč, već da je reč o državničkoj odgovornosti zbog novonastalih političko-bezbednosnih izazova.

Na ceremoniji će, s druge strane, biti lideri Demokratskog fronta, što je za "Novosti" potvrdio Andrija Mandić. Oni će na Cetinju biti i u subotu, 4. septembra, kada će biti organizovan doček patrijarha Porfirija.

Inače, deo crnogorskih partija, ali i mnogi u Srbiji, već danima upozoravaju da se i godinu dana posle promene vlasti u Crnoj Gori i dalje sprovodi ekstremistička i antisrpska politika, utemeljena od Đukanovićevog DPS.

Potpredsednik SNS Aleksandar Šapić rekao je u utorak da ljudi koji danas vode Crnu Goru nisu dorasli zadatku koji im je poveren od građana na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i da se nada da atmosfera koja je u toj državi dovedena do usijanja neće prerasti u sukobe:

- Pokojni mitropolit Amfilohije se okreće u grobu kada čuje šta izjavljuje Zdravko Krivokapić, koji je na vlast došao na krilima SPC. A sada se neće udostojiti da bude na ustoličenju naslednika mitropolita Amfilohija - rekao je Šapić.

I koalicija NADA pozdravila je odluku Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da ne bude masovnih okupljanja u vreme ustoličenja.

VUKSANOVIĆ: OD KOMUNISTE - VLADIKA

PETROVIĆI su od vladike Danila do Njegoša istovremeno bili i mitropoliti i gospodari Crne Gore. Te su dužnosti razdvojene posle 1851. godine. Niko pametan dosad nije tražio ništa drugo osim da crkva i država rade svoje poslove odvojeno, po kanonskim i po ustavnim pravilima. Sada se prvi put tekući predsednik Crne Gore pred predsednikom Turske prijavio da bude nešto u pravoslavnoj crkvi. Ali, nije jasno da li hoće da promeni prezime i da i on bude novi Petrović ili hoće da zameni Miraša ili da mu bude nadređeni mitropolit ili će biti ono što samo on može da smisli. Kažu da ima veliku dilemu jer ne zna ko će da ga zamonaši - Jami ili Miraš. U svakom slučaju, imaćemo još jedno crnogorsko čudo - komunista hoće da bude vladika - kaže, za "Novosti", akademik Miro Vuksanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!